Napríklad ju vmiešať do marinád na grilované a pečené mäsá, takisto ju môžeme votrieť pod kožu hydiny pred pečením. Tiež môžeme karí pastou dochutiť studené omáčky k mäsu – dipy, alebo ju pridať do vaječných jedál, alebo do mletého mäsa.
Cukety, ktoré zasýtia
Zeleninové jedlá sú síce zdravé aj chutné, ale priznajme si, o chvíľu je človek hladný, To, čo človeka zasýti, sú totiž bielkoviny a tie zelenina buď neobsahuje, alebo ich obsahuje v minimálnom množstve. Preto je vhodné, kombinovať zeleninu s bielkovinami – kto sa nevie obísť bez mäsa, tak s ním, ale oveľa zdravším variantom je kombinovať ju so strukovinami a syrom. Vhodnou kombináciou sú napríklad plnené cukety. Buď ich môžeme naplniť mletým mäsom, alebo šošovicou, zeleninou a bohato posypať syrom. Ak sa rozhodnete pre druhý variant, budete mať jedlo, ktoré má vysokú výživovú hodnotu a aj vás zasýti.
Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Ako odstrániť nálepky z pohárovKuracie prsia pečte aj s kožou
Kupovať celé kurča je určite cenovo výhodnejšie ako kupovať ho po častiach. Možno ho upiecť vcelku alebo ho naporciovať a pripraviť z neho viac typov jedla. Kuracie prsia majú najchudšie mäso, preto je ich dobré piecť aj s kožou a s kosťou. Koža totiž obsahuje tuk, ktorý je nositeľom chuti, a okrem toho koža aj kosť mäso pri pečení chránia pred vysušením. Ak je kurča dobre upečené, ide potom od kosti oddeliť veľmi ľahko. Ak chcete mať diétnu verziu, stačí kožu po upečení odstrániť, určite sa nájde niekto, kto si na nej pochutí.
Ovocné crumble s novým šmrncom
Ovocné crumble je rýchly a chutný dezert, ktorý možno urobiť bez veľkej námahy z hocijakého ovocia, keďže ide vlastne len o zapečené ovocie s posýpkou. Stačí vymazať ohňovzdorné misky maslom, dať do nich nakrájané alebo celé ovocie, dochutiť, posypať mrveničkou, orechmi a dať zapiecť do rúry. Osobitný šmrnc tomuto dezertu dáme, ak k nemu pripravíme sladký krém alebo ho servírujeme so zmrzlinou. Najlepšie sa ku kyslastému ovociu hodia sladké druhy, ako je vanilková, karamelová či čokoládová. Ako krém môžeme pripraviť napríklad sabayon, čo je vínovo-žĺtková pena, alebo anglický krém. Ten sa pripravuje zo žĺtkov, z plnotučného mlieka, zo šľahačky, z vanilky a cukru.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Varínska kvaka à la Norika na Varecha.sk