Mrkvové mafiny s mascarpone krémom
Na 18 kusov potrebujeme:
250 g hladkej múky, 180 g nastrúhanej mrkvy, 100 ml oleja, 150 ml mlieka, 180 g práškového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 1 kl škorice, 100 g nahrubo posekaných pekanových orechov, 1 bal. prášku do pečiva, 2 celé vajíčka
Krém: 100 g mascarpone, 100 ml šľahačky, 2 PL práškového cukru, kôra z 1 bio citróna
Postup:
1. Dve vajíčka s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme dopenista, primiešame olej a nakoniec mlieko. Do ďalšej misky dáme všetky suché prísady.
2. Pridáme vaječnú zmes a mrkvu, dobre vymiešame. Do mafinovej formy rozložíme papierové košíky. Naplníme ich cestom a pečieme 20 minút pri teplote 200 stupňov.
3. Kým mafiny chladnú, pripravíme krém. Mascarpone vyšľaháme so šľahačkou a cukrom a nakoniec pridáme nastrúhanú citrónovú kôru.
Čítajte aj Dvojfarebný smotanový krém à la Petra MaxinTiramisu torta
Na 12 kusov potrebujeme:
3 vajíčka, 3 PL práškového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 1 čl prášku do pečiva, 3 PL hladkej múky, 300 ml silnej kávy,1 balíček dlhých piškót (12 ks),
Krém: 200 g mascarpone, 200 ml šľahačky, 4 PL práškového cukru, 2 bal. vanilkového cukru
Kakao na zdobenie
Okrem toho: tortová forma s priemerom 24 cm
Postup:
1. Najprv upečieme korpus. Vajíčka oddelíme. Bielky vyšľaháme, zvlášť vymiešame žĺtky s cukrom a potom zmiešame s bielkami. Pridáme múku s práškom do pečiva, dobre zmiešame. Pečieme 15 minút pri teplote 200 stupňov. Kontrolujeme paličkou.
2. Na krém vyšľaháme mascarpone so šľahačkou a obidvoma cukrami. Pripravíme kávu a piškótový korpus ňou popolievame. Natrieme naň časť krému, dlhé piškóty namočíme tiež do kávy a vtlačíme do krému. Zvyšok krému dáme do zdobiaceho vrecka a navrch piškót vytláčame kôpky.
3. Zvyšným krémom môžeme natrieť boky torty. Hotovú tortu posypeme cez sitko kakaom.
Recepty pripravila Annamária Wurster Nagy, šéfcukrárka Castel Pension & Restaurant v Mierove.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Makové uzlíky na Varecha.sk