Veľkonočné pečenie (1): Mrkvové mafiny či tiramisu torta

K Veľkej noci patrí u nás neodmysliteľne aj sladké hodovanie. Pri vymýšľaní a príprave dezertov sa fantázii medze nekladú – záleží na tom, koľko času a energie im chceme venovať. Môžu byť zložité, ale aj úplne jednoduché, a veľkonočného ducha im môžeme dodať vhodným zdobením.

13.04.2022 09:00
veľkonočné pečenie, Mierovo, varecha Foto: ,
Mrkvové mafiny s mascarpone krémom.
debata

Mrkvové mafiny s mascarpone krémom

Na 18 kusov potrebujeme:

250 g hladkej múky, 180 g nastrúhanej mrkvy, 100 ml oleja, 150 ml mlieka, 180 g práškového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 1 kl škorice, 100 g nahrubo posekaných pekanových orechov, 1 bal. prášku do pečiva, 2 celé vajíčka

Krém: 100 g mascarpone, 100 ml šľahačky, 2 PL práškového cukru, kôra z 1 bio citróna

Postup:

1. Dve vajíčka s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme dopenista, primiešame olej a nakoniec mlieko. Do ďalšej misky dáme všetky suché prísady.

2. Pridáme vaječnú zmes a mrkvu, dobre vymiešame. Do mafinovej formy rozložíme papierové košíky. Naplníme ich cestom a pečieme 20 minút pri teplote 200 stupňov.

3. Kým mafiny chladnú, pripravíme krém. Mascarpone vyšľaháme so šľahačkou a cukrom a nakoniec pridáme nastrúhanú citrónovú kôru.

vanilkový krém s ovocím, Otto Weiter, Petra Maxin Čítajte aj Dvojfarebný smotanový krém à la Petra Maxin

Tiramisu torta

Na 12 kusov potrebujeme:

3 vajíčka, 3 PL práškového cukru, 1 bal. vanilkového cukru, 1 čl prášku do pečiva, 3 PL hladkej múky, 300 ml silnej kávy,1 balíček dlhých piškót (12 ks),

Krém: 200 g mascarpone, 200 ml šľahačky, 4 PL práškového cukru, 2 bal. vanilkového cukru

Kakao na zdobenie

Okrem toho: tortová forma s priemerom 24 cm

Postup:

1. Najprv upečieme korpus. Vajíčka oddelíme. Bielky vyšľaháme, zvlášť vymiešame žĺtky s cukrom a potom zmiešame s bielkami. Pridáme múku s práškom do pečiva, dobre zmiešame. Pečieme 15 minút pri teplote 200 stupňov. Kontrolujeme paličkou.

2. Na krém vyšľaháme mascarpone so šľahačkou a obidvoma cukrami. Pripravíme kávu a piškótový korpus ňou popolievame. Natrieme naň časť krému, dlhé piškóty namočíme tiež do kávy a vtlačíme do krému. Zvyšok krému dáme do zdobiaceho vrecka a navrch piškót vytláčame kôpky.

3. Zvyšným krémom môžeme natrieť boky torty. Hotovú tortu posypeme cez sitko kakaom.

Recepty pripravila Annamária Wurster Nagy, šéfcukrárka Castel Pension & Restaurant v Mierove.

Výborné makové uzlíky z kysnutého cesta si podľa tohto receptu môžete upiecť aj vy.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Makové uzlíky na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #káva #mrkva #Veľká noc #veľkonočný recept #Varecha.sk #mascarpone #šľahačka #magazín Varecha
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy

+ Mravčenie a tŕpnutie horných končatín je spôsobené zablokovaním stavcov.
Blíži sa koniec roka a s ním spojené...

+ Vysušenú pokožku si krémujte odporúčaným krémom od dermatológa.
Ponúknete kolegovi svoju pomoc. Čoskoro príde...