Navyše, prospeje aj zdraviu. Špargľa je plná vzácnych živín. Obsahuje provitamín A (pre sliznice, zrak a ochranu buniek), tiamín (B1 pre nervovú sústavu), riboflavín (B2 pre metabolizmus, energiu buniek, kožu, vlasy, oči), pyridoxín (B6 pre mentálnu sviežosť a metabolizmus bielkovín), biotín (vitamín krásy pre pružnú pleť a bohaté vlasy), niacín (B3 pre bunkovú energiu, pocit radosti a spánok), kyselinu pantoténovú (pre vitalitu a farbu vlasov).

Viete ale, akú porciu špargle si pýta tanier dospelého človeka? Koľko špargle kúpiť v obchode pre celú rodinu?
Špargľa ako hlavné jedlo
Ide o overenú klasiku – špargľu v kombinácii so šunkou a zemiakmi a s lahodnou holandskou omáčkou. Ak plánujete špargľu podávať práve týmto spôsobom, mali by ste vedieť tieto informácie:
Biela špargľa: 500 g na porciu. Bielu špargľu treba dôkladne olúpať a odstrániť aj drevnaté konce. To, čo napokon z kúpených 500 g zostane je ideálne množstvo na porciu.
Zelená špargľa: 375 g na porciu. Pri zelenej špargli väčšinou stačí odstrániť drevnaté konce. Vo väčšine prípadov ich nie je potrebné šúpať, preto z nakúpenej špargle zostáva viac. Preto je rozdiel pri bielej a zelenej špargli.
Špargľa ako príloha
Lahodná špargľa nemusí byť hlavným jedlom, ale iba prílohou, napríklad k mäsu či ako súčasť šalátu. Potom kupujte nasledovné množstvá:
- Biela špargľa: 250 g na porciu.
- Zelená špargľa: okolo 180 až 190 g na porciu.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapečená biošpargľa na Carmenete na Varecha.sk