Lukulské hody: k jeleniemu gulášu pridajte cisársky trhanec

Pod lukulskými hodmi si predstavujeme väčšinou veľkolepú hostinu. V malom si ich môžeme pripraviť aj doma – stačí ak bežné jedlá obohatíme alebo pripravíme slávnostnejšie ako inokedy. Napríklad k paradajkovej polievke pridáme parmezánovú zmrzlinu, ku kulajde zemiakové čipsy, k jeleniemu gulášu cisársky trhanec.

10.04.2022 12:00
varecha hotel Salamandra, krémeš, varecha, Foto: ,
Medový krémeš.
debata

Medový krémeš

Na 12 kusov potrebujeme:

Cesto: 480 g hladkej múky, 100 g masla, 160 g práškového cukru, 50 g medu, 2 vajcia, 2 žĺtky, sóda bikarbóna

Náplň: 800 ml mlieka, 200 g masla, 150 g kryštálového cukru, 2 Zlaté klasy, rum, 1 vanilkový struk, 500 ml smotany (33%), cukor, drobné ovocie

Postup:

1. Cesto: Všetky suroviny vložíme do misky a ručne vymiešame cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký plát. Vykrajujeme kolieska s priemerom asi 8–10 cm. Poukladáme ich na vymastený plech alebo použijeme papier na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch dozlatista – asi 10 minút (podľa rúry).

2. Puding: V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme cukor, zrniečka z vanilkového struku a uvaríme puding. Doň po vychladnutí zašľaháme maslo a nakoniec pridáme podľa chuti trošku rumu. Smotanu vyšľaháme s cukrom na pevnú šľahačku.

3. Vychladnuté medové kolieska plníme pudingovým krémom. Po stuhnutí naň nanesieme šľahačku, prikryjeme druhým kolieskom a zľahka posypeme práškovým cukrom. Môžeme pridať aj ovocie.

Cestoviny s gorgonzolovou omáčkou, hľuzovkou a pancettou, Bez servítky, Timotej Cesnak Čítajte aj Cestoviny s gorgonzolovou omáčkou, hľuzovkou a pancettou

Kulajda s hríbmi, s vajcom a so zeleninovými čipsami

Na 4 porcie potrebujeme:

400 g zmesi mrazených hríbov, 3 cibule, 300 g zemiakov, slnečnicový olej, soľ, čierne korenie, cukor, rasca, nové korenie, bobkový list, ocot podľa chuti, 150 ml smotany na varenie (33%), 600 ml zeleninového vývaru, čerstvý kôpor, 4 vajcia

Zeleninové čipsy: 1 batat, 2 topinambury, 2 červené repy, olivový olej

Postup:

1. Kulajda: do hrnca dáme na rozpálenom oleji restovať najemno nakrájanú cibuľu, pridáme hríby (predtým z nich zľahka vytlačíme vodu). Zemiaky nakrájame na menšie kocky a restujeme spolu s hríbmi pár minút. Potom ich zalejeme vývarom, pridáme soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, rascu, bobkový list a varíme cca 30–40 minút. Keď sa zemiaky uvaria, pridáme prevarenú smotanu, povaríme ešte pár minút, všetko dobre rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme cukrom a octom, nakoniec pridáme čerstvý kôpor.

2. Stratené vajíčko: Do malého hrnca dáme vodu, ochutíme octom a soľou a zohrievame tesne pod bod varu. Vajce rozbijeme do naberačky a pomaličky ho dáme do ochutenej vody. Pomaly varíme tak, aby bol bielok pevný a žĺtok mäkký. (asi 3–4 minúty).

3. Zeleninové čipsy: Batat, topinambur a cviklu očistíme a všetko nakrájame na veľmi tenké plátky. Zeleninu osolíme a necháme 15 minút odstáť, aby pustila vodu. Potom ju utierkou odsajeme. Plátky rozložíme na papier na pečenie, ktorý jemne potrieme olivovým olejom. Pečieme 10 minút pri 190 °C. Potom teplotu znížime na 80 stupňov, plátky necháme v rúre dovtedy, kým nie sú úplne chrumkavé. Servírujeme s kulajdou a so strateným vajíčkom.

Recepty pripravil Robert Hudák, šéfkuchár hotela Salamandra a executive chef Premiumstar Hotels.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Veľkonočná baba na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #med #hody #hríby #magazín Varecha #zákusok #kulajda #krémeš #medový krémeš

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...