Zatiaľ, čo niektorí kuchári okrem vajec neodporúčajú nič navyše, sú aj takí, ktorí sa tohto názoru striktne nedržia. Ak vám klasika nechutí, potom môžete do praženice pridať syr, ktorý sa postará o jej krémovú konzistenciu. Ktoré druhy syra sú pre praženicu tou najlepšiu voľbou?

Miešané vajíčka patria medzi raňajkovú klasiku. Niet divu, že existuje množstvo tipov a trikov, ako urobiť tento obľúbený pokrm z vajec výnimočnejší. Okrem minerálky, kyslej smotany či majonézy mnohí pridávajú syr.
Najlepšie je vybrať si druhy s intenzívnou chuťou. Tvrdý horský syr (Bergkäse – najmenej 9 mesiacov zrejúci syr v chladných pivniciach, kedy získava svoju silne korenistú chuť a vôňu). Parmezán takisto skvele poslúži ako prísada do praženice. Kto má rád trochu jemnejšiu chuť, môže použiť Goudu, takisto dlho zrejúci syr.
Ako pripraviť praženicu so syrom?
Potrebujeme
- 120 gramov strúhaného syra
- 5 vajec
- 1 cibuľu
- 50 ml kyslej smotany
- papriku, soľ
- trochu masla
- čerstvú pažítku
Ako na to?
- Vajcia rozšľaháme v miske.
- Pridáme strúhaný syr a kyslú smotanu.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Na panvici rozpustíme trochu masla a krátko opražíme cibuľu.
- Nalejte vaječnú zmes z misky a miešame.
- Podľa chuti pridáme soľ a korenie, podávame posypané nasekanou pažítkou.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Praženica s hubami na Varecha.sk