Zatiaľ, čo niektorí kuchári okrem vajec neodporúčajú nič navyše, sú aj takí, ktorí sa tohto názoru striktne nedržia. Ak vám klasika nechutí, potom môžete do praženice pridať syr, ktorý sa postará o jej krémovú konzistenciu. Ktoré druhy syra sú pre praženicu tou najlepšiu voľbou?
Čítajte viac Nie! Mnohí pridávajú túto ingredienciu do praženice, ale je to chybaMiešané vajíčka patria medzi raňajkovú klasiku. Niet divu, že existuje množstvo tipov a trikov, ako urobiť tento obľúbený pokrm z vajec výnimočnejší. Okrem minerálky, kyslej smotany či majonézy mnohí pridávajú syr.
Najlepšie je vybrať si druhy s intenzívnou chuťou. Tvrdý horský syr (Bergkäse – najmenej 9 mesiacov zrejúci syr v chladných pivniciach, kedy získava svoju silne korenistú chuť a vôňu). Parmezán takisto skvele poslúži ako prísada do praženice. Kto má rád trochu jemnejšiu chuť, môže použiť Goudu, takisto dlho zrejúci syr.
Ako pripraviť praženicu so syrom?
Potrebujeme
- 120 gramov strúhaného syra
- 5 vajec
- 1 cibuľu
- 50 ml kyslej smotany
- papriku, soľ
- trochu masla
- čerstvú pažítku
Ako na to?
- Vajcia rozšľaháme v miske.
- Pridáme strúhaný syr a kyslú smotanu.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Na panvici rozpustíme trochu masla a krátko opražíme cibuľu.
- Nalejte vaječnú zmes z misky a miešame.
- Podľa chuti pridáme soľ a korenie, podávame posypané nasekanou pažítkou.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Praženica s hubami na Varecha.sk