Fašiangové hodovanie: Výdatné jedlo pred dlhým pôstom

Fašiangy, ktoré vrcholia práve teraz, bývali vždy sviatkami veselosti, zábavy, hodovania a výdatného jedla. S tým zabávaním sa je to posledné dva roky komplikované, ale výdatné jedlo - či už sladké, alebo slané - si určite možno dopriať. Najmä ak sa má po ňom začať 40-dňový pôst.

01.03.2022 15:59
varecha, zabíjačka, fašiangy, Foto:
Teplý kapustovo-jablkový šalát s krvavnicou.
debata

Teplý kapustovo-jablkový šalát s krvavnicou

Na 4 porcie potrebujeme:

1 čl slnečnicového oleja, 200 g údenej slaniny nakrájanej na kúsky, 600 g červenej kapusty nakrájanej na kúsky, maslo na vyprážanie, 2 krvavnice, 2 jablká nakrájané na mesiačiky, štipka práškového cukru, malá hrsť lieskových orieškov

Dresing: 1 PL medu, 1 PL celozrnnej horčice, 3 PL olivového oleja, 1 PL jablčného octu

Postup:

1. Pripravíme si dresing: všetky prísady vyšľaháme v miske a odložíme. Na veľkej panvici rozpálime olej a slaninu na ňom opekáme 6–7 minút, kým nebude chrumkavá. Potom pridáme kapustu a 5 minút ju smažíme, kým trochu nezmäkne. Dáme do misy a premiešame s dresingom.

2. Na tej istej panvici rozohrejeme kúsok masla a 3 minúty na každej strane opekáme krvavnice, ktoré rozkrojíme, aby sme mali 4 kusy. Vyberieme ich a udržiavame v teple.

3. Zvýšime teplotu a opäť na troche masla a štipke cukru opečieme jablká. Do stredu každého taniera dáme kapustu a obložíme ju plátkami jabĺk. Navrch dáme kus krvavnice a posypeme lieskovými orieškami.

šišky, varecha, Čítajte aj Fašiangové jedlá – sú sýte a tučné, čím nás však môžu prekvapiť?

Talianske fánky – chiacchiere

40 kusov

500 g hladkej múky špeciál (alebo 00), 70 g cukru, 50 g masla izbovej teploty, 2 PL grappy, 3 vajcia, 1 1/2 čl prášku do pečiva, 1 žĺtok, štipka soli, 1 bal. vanilkového cukru alebo 1 vanilkový struk

Postup:

1. Preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a dáme do mixéra. Pridáme cukor, soľ, rozšľahané vajcia a grappu. Všetky prísady dobre premiešame. Pridáme vanilku a maslo a pokračujeme v miesení ešte 15 minút, kým nezískame homogénnu zmes. Mala by byť pevná, ale pomerne mäkká na dotyk. Z cesta urobíme guľu.

2. Guľu zabalíme do plastovej fólie a necháme odpočívať pri izbovej teplote aspoň 30 minút. Potom cesto rozdelíme na porcie približne po 150 g a každú začneme miesiť samostatne. Mierne sploštíme dlaňou, posypeme múkou a rozvaľkáme na tenko, ideálne na 2 milimetre. Necháme niekoľko minút odpočívať.

3. Medzitým zohrejeme olej, pomocou kolieska nakrájame cesto na obdĺžniky s rozmermi 5 × 10 cm. Na každom z nich urobíme dva stredové zárezy rovnobežné s dlhou stranou. Vyprážame do zlatista. Necháme ich osušiť na papierovom obrúsku a posypeme práškovým cukrom.

Vareškov tip: Chiacchiere sú variáciou našich fánok, u nás sa do cesta pridáva namiesto grappy rum.

Video
Viete si predstaviť fašiangy bez domácich šišiek? Takto sa robia v Pohorelej.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Graple na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zabíjačka #fašiangy #Varecha.sk #zabíjačkové špeciality #fánky #magazín Varecha #TV Varecha

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...