Tipy, triky a nápady: Čo so zvyškami - ako urobiť z prílohy hlavné jedlo?

Zemiaky, cestoviny alebo ryža patria medzi najobľúbenejšie prílohy. No niekedy sa stane, že ich pripravíte väčšie množstvo, ako sa zje.

22.02.2022 15:00
cestoviny, varechy, Foto:
Rýchlym riešením je zyvšky príloh zapiecť.
debata

Samozrejme, môžu sa dojesť opäť ako príloha k ďalšiemu jedlu alebo z nich možno pripraviť úplne iné – hlavné – jedlo. Rýchlym riešením je zapiecť ich. Keďže hlavné ingrediencie sú už vopred uvarené, príprava je jednoduchá – väčšinu práce urobí rúra. Stačí pridať vajcia, syr, prípadne nejakú údeninu alebo zeleninu a dochutiť. Kým sa jedlo zapeká, pripravte ako prílohu a osvieženie rýchly zeleninový šalát.

Zázvor na posilnenie imunity

Zázvorový čaj je už niekoľko rokov hitom najmä v zime, ale ešte lepšie je pravidelne v zime konzumovať surové hľuzy. Napríklad vo forme smoothie. Stačí rozmixovať 100 g čerstvého zázvoru s 2–3 PL medu alebo 50 ml agávového sirupu, 1 čl mletej kurkumy a 200 ml citrónovej šťavy. Ak je nápoj príliš pikantný, možno ho zriediť ešte 100 ml pomarančovej šťavy. Skladovať ho treba v sklenenej uzatvorenej fľaši v chladničke. Kto má rád niečo ostrejšie, výborný je aj zázvor macerovaný v alkohole. Na ten sa používa 500 ml vodky, 125 g nastrúhaného zázvoru, 4–5 PL medu a šťava z jedného citróna (ak máte biocitrón, môžete nastrúhať aj kôru alebo ho nakrájať celý). Všetko spolu treba zmiešať a lúhovať tri dni, potom precediť cez sitko.

varecha, hrniec, pripalene jedlo, Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Na pripálené hrnce

Jednoduché lístkové cesto

Lístkové cesto je najjednoduchšie kúpiť hotové, lebo jeho domáca príprava je zdĺhavá. Existuje však jedna jednoduchšia alternatíva. Je na ňu potrebných 180 g studeného masla, 270 g pšeničnej múky (T 405), 1 PL cukru, 1/2 čl soli, 80 ml studenej vody, 1 vajce a trochu múky na posypanie dosky. Maslo vložte na 10–15 minút do mrazničky a v miske zmiešajte múku s cukrom a so soľou. Studené maslo nastrúhajte na hrubom strúhadle a premiešajte ho s múkou. Pridajte studenú vodu a vajce. Rukami rýchlo vymieste cesto. Cesto by nemalo byť príliš teplé, preto by hnetenie malo trvať čo najkratšie. Potom ho zabaľte do potravinovej fólie, mierne ho vyrovnajte a nechajte odpočívať v chladničke minimálne 60 minút, ale radšej dlhšie. Nakoniec rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm. Pred krájaním na požadované tvary do lístkového cesta niekoľkokrát pichnite vidličkou. Pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov dozlatista. Z uvedených surovín urobíte približne 500 g cesta.

Bolonské špagety trochu inak

Pri bolonských špagetách alebo iných cestovinách s bolonskou omáčkou sa používa mleté mäso. Ak by ste chceli bezmäsitú verziu, stačí mäso nahradiť baklažánom a údeným tofu. Obidve suroviny nakrájajte nadrobno, ochuťte soľou a korením a opražte na olivovom oleji. Potom pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a paradajkový pretlak, všetko dobre premiešajte, povarte. Neskôr pridajte nakrájané paradajky a ešte 5 minút povarte. Na tanieroch posypte bazalkou.

Video
Pozrite si, ako má rád špagety herec René Štúr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zázvor #triky do kuchyne #prílohy #lístkové cesto #špagety #zvyšky #magazín Varecha #tipy do domácnosti

+ Venujte čas svojim koníčkom, zvýši to vašu životnú spokojnosť.
Úspory získajú na hodnote, ak ich múdro...

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...