Keď sú dni krátke a vonku je vlhko a nepríjemne, naše telo potrebuje aj silný imunitný systém, ktorý ochráni pred vírusmi. Správnou stravou pre to môžeme urobiť veľa. Niektoré potraviny sú v zime vyslovene dobré pre naše zdravie. Stimulujú metabolizmus alebo upokojujú nervy. Patria medzi ne napríklad čierny koreň, kel, čakanka, topinanbur, proso a poľníček (valeriána).
Čierny koreň sa až do 17. storočia považoval výlučne za liečivú rastlinu. Je to zelenina veľmi bohatá na živiny – obsahuje veľa vitamínu C, B a E. Okrem toho poskytuje veľa minerálnych látok, ako je fosfor, železo, bielkoviny a vápnik. Ďalšou výhodou je vysoký obsah inulínu.
Poľníček (valeriána) je klasický zimný šalát. V obchodoch je k dispozícii čerstvý od októbra do marca. Najlepšie je ho skonzumovať ihneď po kúpe. Jeho listy obsahujú vitamín C, provitamín A a veľa draslíka, železa a jódu. A to len s 11 kalóriami na 100 gramov.

Čakanke jej typickú horkú chuť dodáva látka intybín. Stimuluje metabolizmus, čím podporuje trávenie. Okrem toho obsahuje vitamíny skupiny B a C. Pri čakanke treba mať na mysli, že nemá rada svetlo, vtedy je ešte horkejšia.
Skvelý zdroj železa je proso. Je dobré ako príloha k mäsu alebo k rybám. 100 gramov poskytuje polovicu dennej potreby železa, ktoré telo potrebuje predovšetkým na tvorbu červených krviniek. Aby sme dokázali železo z prosa dobre vstrebať, treba ho kombinovať s vitamínom C, napríklad s pohárom pomarančovej šťavy. Proso je dobré ako príloha k mäsu alebo rybám.
Ďalšou „fitnes“ zimnou zeleninou je topinambur. Je obzvlášť obľúbený u diabetikov, pretože obsahuje inulín. Hľuzy sa môžu používať napríklad ako náhrada zemiakov, sú podobne sýte. Kel je tiež vhodnou zimnou zeleninou pre vysoký obsah vitamínu C. Možno ho kombinovať s ľubovoľným mäsom, dokonca aj s klobásami.
Každá z týchto potravín má na telo pozitívne účinky, preto by ich bolo treba zaraďovať do zimného jedálneho lístka čo najpravidelnejšie.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Budhova miska podľa Ivana Kubána na Varecha.sk