Zimné potraviny pre zdravie: „Fitnes“ zeleninou je aj topinambur

Vonku je stále zima a v chladnom počasí je najlepší čas na výdatnejšie jedlá. Tie si môžeme spestriť chutnou zimnou zeleninou. Teda tou, ktorá dozrela na jeseň a vydrží niekoľkotýždňové skladovanie. Napríklad rôzne druhy kapusty, kel a ružičkový kel sa veľmi dobre hodia k výdatným pečeným a duseným mäsám.

21.02.2022 06:00
zimna zelenina, salat, varecha, Foto:
Správnou stravou môžeme pre silný imunitný systém urobiť veľa.
debata

Keď sú dni krátke a vonku je vlhko a nepríjemne, naše telo potrebuje aj silný imunitný systém, ktorý ochráni pred vírusmi. Správnou stravou pre to môžeme urobiť veľa. Niektoré potraviny sú v zime vyslovene dobré pre naše zdravie. Stimulujú metabolizmus alebo upokojujú nervy. Patria medzi ne napríklad čierny koreň, kel, čakanka, topinanbur, proso a poľníček (valeriána).

Čierny koreň sa až do 17. storočia považoval výlučne za liečivú rastlinu. Je to zelenina veľmi bohatá na živiny – obsahuje veľa vitamínu C, B a E. Okrem toho poskytuje veľa minerálnych látok, ako je fosfor, železo, bielkoviny a vápnik. Ďalšou výhodou je vysoký obsah inulínu.

Poľníček (valeriána) je klasický zimný šalát. V obchodoch je k dispozícii čerstvý od októbra do marca. Najlepšie je ho skonzumovať ihneď po kúpe. Jeho listy obsahujú vitamín C, provitamín A a veľa draslíka, železa a jódu. A to len s 11 kalóriami na 100 gramov.

ovsené vločky Čítajte aj Nedostatok horčíka? Telu ho dodáte vďaka týmto potravinám, pozrite si aj skvelé recepty

Čakanke jej typickú horkú chuť dodáva látka intybín. Stimuluje metabolizmus, čím podporuje trávenie. Okrem toho obsahuje vitamíny skupiny B a C. Pri čakanke treba mať na mysli, že nemá rada svetlo, vtedy je ešte horkejšia.

Skvelý zdroj železa je proso. Je dobré ako príloha k mäsu alebo k rybám. 100 gramov poskytuje polovicu dennej potreby železa, ktoré telo potrebuje predovšetkým na tvorbu červených krviniek. Aby sme dokázali železo z prosa dobre vstrebať, treba ho kombinovať s vitamínom C, napríklad s pohárom pomarančovej šťavy. Proso je dobré ako príloha k mäsu alebo rybám.

Ďalšou „fitnes“ zimnou zeleninou je topinambur. Je obzvlášť obľúbený u diabetikov, pretože obsahuje inulín. Hľuzy sa môžu používať napríklad ako náhrada zemiakov, sú podobne sýte. Kel je tiež vhodnou zimnou zeleninou pre vysoký obsah vitamínu C. Možno ho kombinovať s ľubovoľným mäsom, dokonca aj s klobásami.

Každá z týchto potravín má na telo pozitívne účinky, preto by ich bolo treba zaraďovať do zimného jedálneho lístka čo najpravidelnejšie.

Video
Bývalý hudobný producent Ivan Kubán sa s nami v tomto videu podelil o recept na zdravé vegetariánske jedlo budhistických mníchov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #zdravé stravovanie #kel #Varecha.sk #železo #proso #čierny koreň #zimná zelenina #magazín Varecha #polníček #topinambur #výživové hodnoty

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...