Lákadlá na tanieri: Ako si ozvláštniť zimné recepty

Variť v zime sezónne a lokálne je v našich končinách výzva, ale to neznamená, že sa to nedá. Záhrady sú prázdne, ale môžeme použiť suroviny, ktoré sa zimy dočkali v komorách či skladoch. Kel, mrkvu, červenú repu, huby, šípky, zemiaky, kapustu. Samozrejme, ak máme chuť, môžeme aj zimné recepty ozvláštniť. Napríklad paprikou či granátovým jablkom. Tie sú však len doplnkom, nie hlavnou surovinou.

19.02.2022 13:00
varecha, Astoria Piešťany, bravcove, Foto: ,
Bravčové rebrá s pikantnou omáčkou z pečenej papriky.
debata

Bravčové rebrá s pikantnou omáčkou z pečenej papriky

Na 4 porcie potrebujeme:

1 kg bravčových rebier, 5 g cesnaku, 10 g soli, 2 g nového korenia, 2 g celého čierneho korenia, 1 g bobkového listu, 30 g masla, 3 červené papriky, 500 ml smotany na šľahanie, 2 g mletej pikantnej červenej papriky

Postup:

1. Bravčové rebrá vložíme do pekáča, osolíme, okoreníme, potrieme prelisovaným cesnakom a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 45–50 minút podľa potreby.

2. Červené papriky vložíme do iného pekáča a dáme piecť súčasne s rebrami. Necháme ich tam, než sú čierne. Potom plech vyberieme a zakryjeme ho buď druhým plechom alebo alobalom. Prípadne papriky vložíme do igelitovej tašky, aby sa sparili. Po desiatich minútach ich vyberieme a zlúpeme z nich upečenú kožu.

3. V hrnci roztopíme maslo, speníme v ňom mletú pikantnú papriku, zalejeme smotanou, osolíme, okoreníme a pridáme upečené a olúpané papriky. Krátko povaríme a rozmixujeme dohladka. Podávame s rebrami.

varecha, pavlovova, dezert, Čítajte aj Malé sladké radosti: Upečete si čučoriedkovú Pavlovovu

Pečená mrkva s medom, bylinkami, bryndzou a granátovým jablkom

Na 4 porcie potrebujeme:

6 mrkiev, 1 g tymianu, 1 g rozmarínu, 1 g čierneho mletého korenia, 2 PL medu, 150 g olivového oleja, 100 g bryndze, 1 granátové jablko

Postup:

1. Očistenú mrkvu uložíme na pekáč, polejeme olivovým olejom, osolíme. Okoreníme, pridáme bylinky a dáme piecť na 20 minút.

2. Pred koncom pečenia mrkvu polejeme medom a upečieme dozlatista.

3. Upečenú mrkvu posypeme bryndzou a granátovým jablkom.

Vareškov tip: Toto jedlo môžeme podávať ako rýchlu večeru, ale aj ako predjedlo. Kombinácia sladkej mrkvy, slanej bryndze a sladkokyslých zrniečok granátového jablka je veľmi zaujímavá. Bryndza dodá tomuto jedlu sýtosť.

Recepty pripravil Marián Čapák, šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch.

Video
S letom prišla aj grilovacia sezóna. Aby ste mali čo dať na gril, skúste sa inšpirovať týmto receptom a využite takú slovenskú surovinu, akou sú hovädzie rebrá.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grilované hovädzie rebrá na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #mrkva #Varecha.sk #rebrá #bravčové mäso #magazín Varecha #pečená zelenina #TV Varecha

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....