Bravčové rebrá s pikantnou omáčkou z pečenej papriky
Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg bravčových rebier, 5 g cesnaku, 10 g soli, 2 g nového korenia, 2 g celého čierneho korenia, 1 g bobkového listu, 30 g masla, 3 červené papriky, 500 ml smotany na šľahanie, 2 g mletej pikantnej červenej papriky
Postup:
1. Bravčové rebrá vložíme do pekáča, osolíme, okoreníme, potrieme prelisovaným cesnakom a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 45–50 minút podľa potreby.
2. Červené papriky vložíme do iného pekáča a dáme piecť súčasne s rebrami. Necháme ich tam, než sú čierne. Potom plech vyberieme a zakryjeme ho buď druhým plechom alebo alobalom. Prípadne papriky vložíme do igelitovej tašky, aby sa sparili. Po desiatich minútach ich vyberieme a zlúpeme z nich upečenú kožu.
3. V hrnci roztopíme maslo, speníme v ňom mletú pikantnú papriku, zalejeme smotanou, osolíme, okoreníme a pridáme upečené a olúpané papriky. Krátko povaríme a rozmixujeme dohladka. Podávame s rebrami.
Čítajte aj Malé sladké radosti: Upečete si čučoriedkovú PavlovovuPečená mrkva s medom, bylinkami, bryndzou a granátovým jablkom
Na 4 porcie potrebujeme:
6 mrkiev, 1 g tymianu, 1 g rozmarínu, 1 g čierneho mletého korenia, 2 PL medu, 150 g olivového oleja, 100 g bryndze, 1 granátové jablko
Postup:
1. Očistenú mrkvu uložíme na pekáč, polejeme olivovým olejom, osolíme. Okoreníme, pridáme bylinky a dáme piecť na 20 minút.
2. Pred koncom pečenia mrkvu polejeme medom a upečieme dozlatista.
3. Upečenú mrkvu posypeme bryndzou a granátovým jablkom.
Vareškov tip: Toto jedlo môžeme podávať ako rýchlu večeru, ale aj ako predjedlo. Kombinácia sladkej mrkvy, slanej bryndze a sladkokyslých zrniečok granátového jablka je veľmi zaujímavá. Bryndza dodá tomuto jedlu sýtosť.
Recepty pripravil Marián Čapák, šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grilované hovädzie rebrá na Varecha.sk