Tipy, triky a nápady: Na pripálené hrnce

Ak niečo pri varení alebo pečení pripálime, je to dvojnásobný dôvod na zlú náladu, lebo okrem (čiastočne) znehodnoteného jedla nás čaká aj čistenie pripáleného hrnca.

16.02.2022 15:00
varecha, hrniec, pripalene jedlo, Foto:
Hliníkové hrnce sa najľahšie čistia, ak sa v nich varia jablkové šupky.
debata

Samozrejme, na pultoch drogérií existuje množstvo prípravkov, ak však chceme ušetriť svoju peňaženku a životné prostredie, tu je tip na čistenie bez chémie. V hrnci varte niekoľko minút zmes cukru, sódy a vody alebo vody s octom a so soľou. Potom sa nečistoty odstránia oveľa ľahšie. Hliníkové hrnce sa najľahšie čistia, ak sa v nich varia jablkové šupky.

Čo s upchatým odtokom

Ešte jeden tip na čistenie bez chémie – tentoraz upchatého odtoku v kuchyni. Ak nie je úplne upchatý (vtedy väčšinou nezostáva nič iné, len použiť chémiu najťažšieho kalibru), ale len voda pomalšie odteká, tak prírodným prostriedkom, ako si pomôcť, je vriaca voda zo zemiakov. Tá sa vyleje priamo do odtoku.

gulas, tipy a triky, magazín varecha, Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Prvá pomoc pre guláš

Pestrý svet cestovín

Cestoviny patria aj u nás k najobľúbenejším jedlám. Ktoré majú aký tvar, v tom má však väčšina ľudí chaos… Tu je niekoľko z nich. Agnolotti sú ručne tvarované cestovinové kapsičky, zvyčajne plnené ricottou a špenátom. Sú špecialitou najmä v piemontskej, toskánskej a lombardskej kuchyni. Bigoli sú hrubšie špagety; v benátskom regióne sa vyrábajú aj z celozrnnej múky. Bucatini – takto sa označujú všetky špagety, ktoré majú v strede otvor, t. j. rúrkovité cestoviny. Cannelloni sú veľké trubice plnené mäsom, syrom alebo zeleninovou zmesou, zvyčajne dusené domäkka v paradajkovej omáčke a potom zapečené. Capellini sú tenučké cestoviny, nazývané v tej najtenšej verzii aj anjelské vlasy. Sú zabalené do tvaru hniezda. Cavatelli a conchiglie sú cestoviny v tvare mušle. Fagottini sú zase malé plnené taštičky, farfalle cestoviny v tvare motýlika a fettucine rezance z pásikov zrolované do malých hniezd.

Vanilkový cukor rýchlo a ľahko

Aromatický vanilkový cukor si môžete ľahko urobiť aj sami. Ak investujete do vanilkového struku, zrniečka z ktorého sa používajú do mnohých dezertov, je škoda ho po ich vyškrabaní vyhodiť. Nechajte ho dobre vyschnúť a potom ho rozmixujte v mixéri s trochou cukru. Alebo ešte jednoduchšie: dajte ho rozlámaný na kúsky do práškového alebo kryštálového cukru, cukor získa peknú vanilkovú arómu.

Tajomstvá citrónovej trávy

Možno ste sa v ázijských obchodoch či reštauráciách aj u nás stretli so sušenou (alebo dokonca s čerstvou) citrónovou trávou, ktorá je v kuchyniach Ázie veľmi obľúbená. Čo s ňou? Čerstvá citrónová tráva vydrží v zeleninovej priehradke chladničky približne týždeň. Sušené stonky citrónovej trávy by sa mali pred použitím namočiť do teplej vody približne na pol hodiny. Citrónová chuť trávy pochádza z esenciálneho oleja obsiahnutého v bunkách rastliny. Správne dávkovanie citrónovej trávy je otázkou skúseností. Môžete variť celé stonky alebo ich nakrájať na malé kúsky. Potom, samozrejme, citrónová tráva chutí oveľa intenzívnejšie, pretože sa uvoľní aróma. Ak citrónovú trávu krájate, mali by ste použiť len bielu, sotva vláknitú časť stonky. Na grilovanie alebo pečenie mäsa a rýb môžete namiesto drevených špízov použiť stonky citrónovej trávy, mäsu dodajú zaujímavú chuťovú nuansu.

Video
Každý vyťažený človek určite ocení recept na rýchlu a výdatnú večeru. Jeden taký v tomto videu predstaví populárny slovenský raper Majself.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestoviny #vanilka #magazín Varecha #upchatý odtok #pripálené jedlo #citrónová tráva #tipy do kuchyne #triky do domácnosti

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...