V organizme zohráva výraznú úlohu nielen čo sa týka nervového systému, ale aj svalstva – magnézium (horčík) patrí k najdôležitejším minerálom, ktoré telo potrebuje pre správne fungovanie. Dospelá žena by mala denne prijať 300 mg horčíka. Ak sú hodnoty jeho príjmu dlhodobo pod normou, môže sa jeho nedostatok prejaviť svalovými kŕčmi, nepokojom až nervozitou, nedostatkom koncentrácie, dokonca srdcovou arytmiou. Iste, horčík môžete dopĺňať vo forme výživových doplnkov, ale aj telu prirodzenou cestou potravy. Poznáte najväčšie zdroje horčíka, ktoré sú bežne dostupné v jedle?
Údaje na 100 g:
- • Pšeničné otruby 480 mg
- • Semená (napr. konopné 483 mg, sezamové 350 mg, ľanové 325 mg, chia 335 mg, mak 330 mg, slnečnicové 420 mg, tekvicové 285 mg)
- • Kakaový prášok, mierne zbavený oleja 410 mg
- • Amaranth 310 mg, quinoa 275 mg
- • Pšeničné klíčky 290 mg
- • Orechy kešu 270 mg
- • Horká čokoláda 70 % obsah kakaa 230 mg
- • Naturálna ryža 175 mg
- • Bulgur 140 mg
- • Strukoviny (ako je hrach 120 mg, fazuľa 140 mg, fazuľa 150 mg, sójové bôby 220 mg)
- • Ovsené vločky 130 mg
- • Zelená listová zelenina (rukola 160 mg, mangold 80 mg)
- • Sušené banány 100 mg
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Ovseno-banánový koláč na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Morčacie prsia s quinoou podľa Maroša Molnára na Varecha.sk
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jednoduchý recept na bulgur s hokkaido na Varecha.sk