Čo je valentínska ryba?

O pár dní je Valentína, čo je sviatok všetkých zamilovaných. Jeho odporcovia síce tvrdia, že je to najmä sviatok obchodníkov, koniec koncov rozhodnutie, či Valentína oslavovať, alebo ignorovať, je každého osobná vec.

12.02.2022 13:00
treska, ryba Foto:
Treska chutí výborne s bylinkami.
debata

Viete však, že v moriach pláva aj valentínska ryba a je to veľmi oceňovaná gurmánska pochúťka? Možno vás to prekvapí, že valentínskou rybou sa nazýva – treska. Lenže nie obyčajná, teda mladá treska, ale treska Skrei. To je čo sa týka kvality a chuti mäsa úplne iná kategória…

Valentínska sa volá z dvoch dôvodov – jeden je ten, že jej lovná sezóna sa začína pred Valentínom a trvá do apríla, a druhý asi vyplýva z jej správania. Ak to povieme veľmi nadnesene, je to láska (v jej prípade skôr rozmnožovací pud), ktorý ju ženie, aby plávala 1 000 kilometrov z hlbín Barentsovho mora na svoje pôvodné neresiská až k pobrežiu severného Nórska a tam sa rozmnožovala. A tam mnohé tresky skončia v rybárskych lodiach a neskôr na tanieri.

Kým treska obyčajná sa vyskytuje v celom severnom Atlantiku, ako mladá ryba pred dosiahnutím pohlavnej zrelosti sa nazýva „len“ treska a jej mäso nie je ničím výnimočné, treska Skrei (znamená v nórčine pútnik) je, čo sa týka kvality mäsa, úplne iná liga. Sú to dospelé tresky (5–7-ročné), ktoré tým, že preplávajú takú veľkú vzdialenosť, majú aj úplne iné mäso. Tuhé a zároveň šťavnaté.

Nie je treska ako treska

Aby mohla byť treska označená ako Skrei, musí spĺňať množstvo kritérií. Musí byť ulovená vo voľnej prírode v období od januára do apríla, dospelá (mať najmenej päť rokov), ulovená v tradičných neresiskách, ktoré lemujú pobrežie Nórska, byť v bezchybnom stave – bez zárezov, odrenín alebo poškodení, vyexpedovaná do 12 hodín po ulovení a skladovaná pri teplote 0 – 2 °C. Tiež musí byť balená a spracovaná v súlade s prísnymi kritériami, ktoré zaručujú jej najvyššiu kvalitu. Všetci, čo s ňou prídu do kontaktu, musia mať certifikát (Norwegian Seafood Council) a jeho inšpektori celý proces dôkladne kontrolujú.

láska, darček, zamilovanie, partneri, Valentín Čítajte aj Vybočte zo stereotypu - navoďte romantickú atmosféru: Alebo valentínske tipy, ktoré rozpália

Gurmánsky zážitok

V období lovu Skrei dostať túto rybu v tých najlepších reštauráciách, ale predávajú ju aj v dobrých obchodoch s rybami, takže gurmánsky zážitok sa z nej dá urobiť aj doma. Mäso Skrei je jemné, pevné, ale krehké, chudé a aromatické, preto je jeho príprava nekomplikovaná. Hodí sa na pečenie, varenie, dusenie v pare a pošírovanie. Jediné, na čo treba dávať pozor, je nepripravovať ho dlho, aby nevyschlo, stačí pár minút.

Tu je niekoľko tipov: ten najjednoduchší je opražiť Skrei na masle, jemne osoliť a podávať s petržlenovými zemiakmi. Smažiť by sa malo čo najkratšie pri nízkej teplote, aby sa rybie filé nerozpadlo. Spolu asi 7–8 minút.

Filety Skrei sú obzvlášť vhodné na pošírovanie (šetrné varenie). Napríklad vo vývare pri teplote 90 stupňov na to stačí 12 minút. Pošírované Skrei v mlieku majú mäso nádherne biele. Pri varení v pare pri 85 °C je filé hotové približne za 8 minút, pri 100 °C približne za 5 minút. Pečenie v horúcej rúre pri 180 °C trvá tiež približne 8–9 minút.

Pri pečení a príprave na grile vytvára jeho koža prirodzenú ochranu, ktorá udržiava mäso šťavnaté. Koža je pritom chutne chrumkavá. Vhodnou prílohou je vínová omáčka.

Skrei je tiež perfektná v rúre: na paradajkovo-cesnakovej zmesi alebo pod pikantnou bylinkovou kôrkou s paprikou a haluškami.

V Nórsku sa považujú za mimoriadnu pochúťku jazyky tresky Skrei. Dochutia sa soľou a korením, obalia v múke a vyprážajú na masle, kým nie sú chrumkavé. Ikry sú tiež k dispozícii len v Nórsku, a to čerstvo údené, ako krémový „kaviár“ sú k dispozícii v tubách alebo lisované v plechovkách. V Nórsku sa vylisované ikry Skrei krájajú na plátky a smažia na masle.

Video
Pozrite si ako moderátorka a producentka Katarína Jesenská pripravuje tresku s voňavou pikantnou smotanovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #grilovanie #ryba #Valentín #treska #kaviár #pošírovanie #morská ryba

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...