Mnoho ľudí sa pri varení skôr spoľahne na maslo, aby dodalo jedlám plnú vôňu a chuť, ale odborníci na zdravie sa zhodujú – najlepšou voľbou je olivový olej.
Podľa štúdie publikovanej v časopise „Journal of the American College of Cardiology“ v januári 2022 môže nahradenie masla olivovým olejom predĺžiť život o niekoľko rokov. Tento výsledok je založený na dlhodobej štúdii, ktorá sa začala v roku 1990 a skúmala mieru zdravia a úmrtnosti viac ako 60 500 žien a takmer 31 800 mužov. Na začiatku štúdie boli všetky subjekty bez kardiovaskulárnych ochorení. V posledných rokoch účastníci opakovane dostávali dotazníky o ich zdravotnom stave a konzumácii tukov ako maslo, olivový olej, margarín a majonéza.
Čítajte viac Ingrediencie, ktoré vylepšia chuť krémovej polievky! Poznáte ich?Vedci z dotazníkov zistili, že tí, ktorí konzumovali pol polievkovej lyžice olivového oleja denne, mali menšiu pravdepodobnosť úmrtia na srdcové choroby, rakovinu a pľúcne choroby alebo sa u nich nerozvinuli kognitívne poruchy ako je Alzheimerova choroba. Boli tak v istej výhode pred ľuďmi, ktorí namiesto olivového oleja konzumovali maslo alebo margarín.
Čítajte viac V tomto recepte hrajú prvé husle paradajky a olivový olej! Ach, tá vôňaOlivový olej obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré preventívne pôsobia proti ochoreniam srdca a znižujú krvný tlak a cholesterol v krvi. Nechýba v ňom ani veľké množstvo vitamínu E, vápnika, železa a dôležité antioxidanty. Olivový olej takisto zlepšuje činnosť žalúdka, podporuje chuť do jedla a tvorbu žlče. Pozor: olivový olej nie je veľmi tepelne odolný, asi od 180 stupňov Celzia sa prepaľuje a stráca zdravé zložky.