Kuracie prsia so špenátovou plnkou a s mrkvovým pyré
Na 5 porcií potrebujeme:
750 g kuracích pŕs, 100 g baby špenátu, 300 g masla, 45 g soli, 10 g mletého čierne korenia, 5 g tymianu, 850 g mrkvy, 500 ml smotany (33 %), 300 g koriandra, 300 g olivového oleja, 50 g repkového oleja, 250 g šalotky
Postup:
1. Kuracie prsia očistíme a nakrájame na 150-gramové porcie. Takto pripravené prsia z jednej strany prepichneme nožom, aby sme urobili dierku. Odrezky, ktoré zostali, dáme do mixéra, pridáme špenát, soľ a smotanu. Rozmixujeme dohladka a zmes dáme do cukrárskeho vrecka. Nastriekame dierkou do mäsa, osolíme. Dáme v ohňovzdornej mise s maslom a tymianom do rúry, prikryjeme a dusíme do mäkka. Ak máme doma prístroj na pomalé varenie (sous-vide), pripravené prsia vložíme do vrecka z maslom a tymianom, zatavíme. Pripravujeme 60 minút pri 60 stupňoch. Potom schladíme v ľade.
2. Mrkvu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Do hrnca dáme šalotku a restujeme ju dozlata. Pridáme mrkvu, zalejeme vodou a necháme variť domäkka. Mäkkú mrkvu rozmixujeme, pridáme maslo, smotanu a dochutíme. Všetko spolu rozmixujeme, aby sme získali hladký krém.
3. Na koriandrový olej dáme koriander aj zo stopkami do mixéra, pridáme oleje, soľ a rozmixujeme dohladka. Prelejeme do inej nádoby, zahrejeme na 50 stupňov a môžeme pritom ešte mixovať tyčovým mixérom. Hotovú zmes precedíme a schladíme, nech má peknú farbu.
4. Mäso prudko opečieme na panvici a šikmým rezom rozrežeme na polovice. Servírujeme s pyré a olejom.

Ravioly plnene dubákmi s cibuľovým kompótikom
Na 5 porcií potrebujeme:
150 g polohrubej múky, 3 vajcia, 45 g soli, 250 g masla, 150 g šalotky, 50 g cesnaku, 200 g dubákov, 15 g petržlenovej vňate, 5 g mletého čierneho korenia, 250 g červenej cibule, 150 g kryštálového cukru, 500 ml červeného vína
Postup:
1. Pripravíme plnku: nakrájame najemno šalotku a cesnak. Do panvice dáme polovicu masla, nakrájanú cibuľku a cesnak, restujeme dozlatista. Potom pridáme nadrobno nakrájané dubáky a restujeme, až pustia chuť a vôňu. Ochutíme a necháme vychladnúť, aby sme hubami mohli naplniť cesto.
2. Na cesto budeme potrebovať múku, vajcia, soľ a vodu. Vypracujeme hladké cesto a rozvaľkáme ho na tenký plát. Potom z cesta vykrajujeme kruhy. Každý naplníme plnkou, preložíme, okraje dobre stlačíme a ravioly uvaríme v slanej vode.
3. Na cibuľový kompót nakrájame cibuľu na tenké plátky. Do hrnca nasypeme kryštálový cukor, urobíme z neho karamel, pridáme cibuľu a zalejeme červeným vínom. Zmes necháme podusiť 3 minúty, pridáme trochu masla na zjemnenie a dochutíme soľou a korením.
4. Na panvicu dáme zvyšok masla a necháme ho prepražiť, aby malo orieškovú chuť. Polejeme scedené ravioly, môžeme ozdobiť bylinkami.
Recepty pripravil Patrik Stupňan, šéfkuchár Wellnes hotela Lesná v Starej Lesnej.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cuketové lodičky podľa Patrície Vittekovej na Varecha.sk