Zdravo a chutne: Aj bez kusa červeného mäsa či slaniny môže byť jedlo lahôdkou

Čo je zdravé, nemôže byť chutné, hovoria často odporcovia jedál zo surovín, ktoré spĺňajú kritériá zdravej výživy. Samozrejme, nie je to pravda, aj bez riadneho kusa červeného mäsa, slaniny a podobne sa dajú pripraviť jedlá s rafinovanými chuťami, ktoré môžu byť lahôdkou aj pre náročného gurmána.

02.02.2022 11:00
varecha, stará lesná, kuracie prsia, Foto: ,
Kuracie prsia so špenátovou plnkou a s mrkvovým pyré.
debata

Kuracie prsia so špenátovou plnkou a s mrkvovým pyré

Na 5 porcií potrebujeme:

750 g kuracích pŕs, 100 g baby špenátu, 300 g masla, 45 g soli, 10 g mletého čierne korenia, 5 g tymianu, 850 g mrkvy, 500 ml smotany (33 %), 300 g koriandra, 300 g olivového oleja, 50 g repkového oleja, 250 g šalotky

Postup:

1. Kuracie prsia očistíme a nakrájame na 150-gramové porcie. Takto pripravené prsia z jednej strany prepichneme nožom, aby sme urobili dierku. Odrezky, ktoré zostali, dáme do mixéra, pridáme špenát, soľ a smotanu. Rozmixujeme dohladka a zmes dáme do cukrárskeho vrecka. Nastriekame dierkou do mäsa, osolíme. Dáme v ohňovzdornej mise s maslom a tymianom do rúry, prikryjeme a dusíme do mäkka. Ak máme doma prístroj na pomalé varenie (sous-vide), pripravené prsia vložíme do vrecka z maslom a tymianom, zatavíme. Pripravujeme 60 minút pri 60 stupňoch. Potom schladíme v ľade.

2. Mrkvu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Do hrnca dáme šalotku a restujeme ju dozlata. Pridáme mrkvu, zalejeme vodou a necháme variť domäkka. Mäkkú mrkvu rozmixujeme, pridáme maslo, smotanu a dochutíme. Všetko spolu rozmixujeme, aby sme získali hladký krém.

3. Na koriandrový olej dáme koriander aj zo stopkami do mixéra, pridáme oleje, soľ a rozmixujeme dohladka. Prelejeme do inej nádoby, zahrejeme na 50 stupňov a môžeme pritom ešte mixovať tyčovým mixérom. Hotovú zmes precedíme a schladíme, nech má peknú farbu.

4. Mäso prudko opečieme na panvici a šikmým rezom rozrežeme na polovice. Servírujeme s pyré a olejom.

Losos, stratené vajíčko, spagetti nero, varecha, Čítajte aj Ľahká kuchyňa na začiatok roka

Ravioly plnene dubákmi s cibuľovým kompótikom

Na 5 porcií potrebujeme:

150 g polohrubej múky, 3 vajcia, 45 g soli, 250 g masla, 150 g šalotky, 50 g cesnaku, 200 g dubákov, 15 g petržlenovej vňate, 5 g mletého čierneho korenia, 250 g červenej cibule, 150 g kryštálového cukru, 500 ml červeného vína

Postup:

1. Pripravíme plnku: nakrájame najemno šalotku a cesnak. Do panvice dáme polovicu masla, nakrájanú cibuľku a cesnak, restujeme dozlatista. Potom pridáme nadrobno nakrájané dubáky a restujeme, až pustia chuť a vôňu. Ochutíme a necháme vychladnúť, aby sme hubami mohli naplniť cesto.

2. Na cesto budeme potrebovať múku, vajcia, soľ a vodu. Vypracujeme hladké cesto a rozvaľkáme ho na tenký plát. Potom z cesta vykrajujeme kruhy. Každý naplníme plnkou, preložíme, okraje dobre stlačíme a ravioly uvaríme v slanej vode.

3. Na cibuľový kompót nakrájame cibuľu na tenké plátky. Do hrnca nasypeme kryštálový cukor, urobíme z neho karamel, pridáme cibuľu a zalejeme červeným vínom. Zmes necháme podusiť 3 minúty, pridáme trochu masla na zjemnenie a dochutíme soľou a korením.

4. Na panvicu dáme zvyšok masla a necháme ho prepražiť, aby malo orieškovú chuť. Polejeme scedené ravioly, môžeme ozdobiť bylinkami.

Recepty pripravil Patrik Stupňan, šéfkuchár Wellnes hotela Lesná v Starej Lesnej.

Video
Jedlo inšpirované zážitkami z Mexika nám v tomto videu predstaví Patrícia Vitteková s dcérami Sofiou a Cynthiou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #zelenina #kuracie mäso #zdravé jedlo #špenát #ľahké jedlo #dubáky

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...