Čaro bubliniek: Čas na ne je v každej dennej dobe

U nás sa pijú šumivé vína ešte stále najviac na prelome rokov, ale labužníci hovoria, že čas na bublinky je v každom ročnom období a v každej dennej dobe. Ale nie je šumivé ako šumivé.

14.01.2022 09:00
champagne glass, šampanské, varecha, Foto:
Na bublinky sú vhodné vysoké poháre v tvare flauty alebo tulipánu.
debata

Šampanské, sekt, cava, spumante, prosseco, crémant… názvy, s ktorými sa v súvislosti so šumivými vínami stretnete, sú znalcovi známe, ale laikovi často veľa nehovoria. A najmä – nevie, čo ktorý znamená a aké sú medzi nimi rozdiely. Koniec koncov, ešte stále veľa ľudí u nás označuje každé šumivé víno ako šampanské.

Šampanské, teda Champagne

Šampanské, teda Champagne, je nepochybne kráľom šumivých vín a od 19. storočia je považované za luxusný nápoj. Šumivé víno sa však môže nazývať Champagne len za určitých podmienok. Hrozno – odrody Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay – musí pochádzať zo špeciálne vymedzenej pestovateľskej oblasti v regióne Champagne. Uplatňujú sa tu osobitné pravidlá pestovania, ako je hustota výsadby, obmedzenie výnosov a ručný zber. Šampanské sa musí vyrábať výlučne klasickým kvasením vo fľašiach a má minimálnu dobu zrenia v pivniciach. Tá je 15 mesiacov, v prípade ročníkového šampanského dokonca 36 mesiacov.

Iné šumivé vína

Klasické kvasenie vo fľaši sa označuje na etiketách šumivých vín ako Méthode Champenoise, Méthode Traditionnelle alebo Metodo Classico. Vzniká pri ňom mimoriadne jemná kyselina uhličitá, ktorá „spôsobuje“ povestné perlenie, teda bublinky. Zároveň je to najzložitejšia a teda aj najdrahšia metóda výroby šumivého vína.

Šumivé vína sa vyrábajú týmto kvasením vo fľaši aj mimo oblasti Champagne. V ničom nie sú horšie ako šampanské, ale kvôli ochrane ochrannej známky Champagne musia mať iný názov. Vo zvyšku Francúzska sa preto nazývajú Crémant. Aj na výrobu Crémantu sa vzťahujú prísne pravidlá, napríklad ručný zber hrozna. Odrody hrozna sú rovnaké ako pri šampanskom.

Cava je zase španielsky názov pre šumivé vína. Ich výroba podlieha podobne prísnym predpisom ako výroba šampanského a má 3 úrovne kvality podľa toho, koľko „leží“ na kvasniciach: základná dozrieva minimálne 9 mesiacov, Reserva najmenej 18 mesiacov a Grand Reserva 30 mesiacov. Na výrobu Cava sa najčastejšie používajú odrody hrozna Parellada, Macabeo a Yarel-Io.

Talianske akostné šumivé víno sa nazýva Spumante. Označenie „DOC“ (Denominazione di origine controllata) znamená, že pochádza z určitej pestovateľskej oblasti. Najznámejšie spumante je Prosecco.

opica - Vianoce - večierok Čítajte viac Viete, čo je najlepší recept na opicu z alkoholu? (VIDEO)

Existujú aj lacnejšie šumivé vína ako spomínané, pri nich sa druhotné kvasenie neuskutočňuje vo fľašiach, ale vo veľkých nerezových tankoch, ktoré môžu mať kapacitu až 200 000 litrov. Ich výroba je teda efektívnejšia a sú lacnejšie, ako šumivé vína vyrobené tradičnou ( klasickou) metódou zrenia vo fľašiach.

Okrem šumivých vín obsahujú bublinky aj perlivé vína, talianske secco alebo frizzante, či naše perlivé víno. Pri nich kyselina uhličitá nepochádza z druhotného kvasenia, ale dodáva sa do vín „zvonka“, teda sýtením kysličníkom uhličitým. Perlivé vína od pravých šumivých rozoznáte aj podľa toho, že sa plnia do bežných vínnych fliaš.

nápoj, pitie, smäd, kola, ľad, drink, nealko Čítajte aj Nie je pohár ako pohár: Ako vybrať správny

Čo je na etiketách

Na etiketách šumivých vín sa môžete stretnúť s rôznymi názvami – tie označujú obsah zvyškového cukru vo víne. Medzinárodná klasifikácia vyzerá takto:

Extra Brut (extra suché, s 0 až 6 g zvyškového cukru na liter) sú obzvlášť suché šumivé vína s minimálnym množstvom cukru.

Brut ( s 6 až 12 g zvyškového cukru) sú najčastejšie klasifikované šumivé vína – suché a s malým množstvom cukru.

Extra dry (extra suché, s 12 až 17 g zvyškového cukru) – toto označenie nájdete niekedy na prossecu a predstavuje ďalšie odstupňovanie vnímania cukru. Vína však možno stále označiť za suché.

Sec ( polosuché so 17 až 32 g zvyškového cukru) – názov polosuché je trochu zavádzajúci, keďže ide o víno s dosť vysokým obsahom zvyškového cukru

Demi sec ( polosladké s 32 až 50 g zvyškového cukru) sú vína s výraznou sladkosťou, ktoré sa najlepšie pijú k dezertom.

Doux (sladké, s viac ako 50 g zvyškového cukru) sú klasické dezertné vína. Slovenská klasifikácia je veľmi podobná, líši sa len v detailoch, napríklad demi sec nie je od 32, ale od 33 g zvyškového cukru na liter atď.

Praktické rady

Ideálna teplota na pitie šumivého vína je 9 až 11 stupňov a je jedno, či pijete Champagne, alebo „obyčajné“ šumivé víno vyrábané v tankoch. Na bublinky sú vhodné vysoké poháre v tvare flauty alebo tulipánu. Nalejte víno do výšky približne dvoch tretín, aby sa aróma mohla dobre rozvinúť a šumivé víno mohlo krásne perliť.

Ak fľašu úplne nevyprázdnite a chcete zvyšok uskladniť v chladničke, nemali by ste to robiť dlhšie ako na 24 hodín. Fľašu najlepšie uzavriete pomocou bežne dostupného skrutkovacieho uzáveru. Existujú aj špeciálne štuple na šumivé vína. Ešte neotvorené fľaše je najlepšie skladovať vo vzpriamenej polohe, v tmavej miestnosti pri teplote približne 15 stupňov a nie dlhšie ako dva roky. Kvalita šumivých vín na rozdiel od kvalitných tichých vín uskladnením nestúpa, preto je zbytočné ich skladovať. Tiež sa odporúča kupovať ich tam, kde je vysoký obrat tovaru a nehrozí, že víno bolo v regáli niekoľko rokov…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šampanské #Champagne #podávanie vín #šumivé víno #Varecha.sk #magazín Varecha #bublinky

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...