Taco, tortilla či burrito?

Mexická kuchyňa je aj u nás stále populárnejšia a je nemysliteľná bez tacos, tortillas a burritos. Vždy ide o tortillu, teda placku, len ak je menšia (má priemer okolo 10 cm), volá sa taco (množné číslo v španielčine je tacos).

18.01.2022 17:08
tortilla wraps, varecha, Foto:
V mexickej kuchyni sa tortilly pečú z kukuričnej múky a podávajú sa plnené a zrolované ako hlavné jedlo.
debata

Tortilla znamená v španielčine tortička a pôvodne pochádza zo španielskej, resp. arabskej kuchyne, keďže juh Španielska bol v minulosti arabský. Vtedy sa robila z cícerovej múky. Do Nového sveta, teda aj do Mexika sa tieto placky dostali spolu so španielskymi dobyvateľmi. Môžu byť z pšeničnej alebo kukuričnej múky. V Španielsku sa však v súčasnosti pod pojmom tortilla rozumie placka z hrubého zemiakového cesta.

V mexickej kuchyni sa tortilly pečú z kukuričnej múky a podávajú sa plnené a zrolované ako hlavné jedlo, alebo ako príloha k hlavnému jedlu. V Mexiku plnia rovnakú úlohu ako v Európe chlieb, alebo v Ázii ryža. Podľa toho, čím všetkým sú plnené, môžu plniť funkciu skromného jedla, rovnako ako bohatej hostiny.

Losos, stratené vajíčko, spagetti nero, varecha, Čítajte aj Ľahká kuchyňa na začiatok roka

Tortilly si možno kúpiť hotové v obchode, alebo si urobiť vlastné. Robia sa z 125 g pšeničnej múky, 125 g kukuričnej múky, 10 g soli, 3 PL olivového oleja a 250 g vody. Všetko sa spracuje na cesto, nechá sa hodinu odstáť, vyformujú sa placky a opečú nasucho na panvici. Tortilly bez kukuričnej múky možno urobiť z 450 g hladkej špaldovej múky, 220 g vody, 60 g oleja, 1 čl kypriaceho prášku a 1 čl soli. Stačí, keď toto cesto oddychuje pred opekaním 15 minút.

Tacos, teda malé tortilly, sú typickým mexickým jedlom a predávajú sa vždy plnené. Zmesi, ktorými sa plnia, sa líšia od receptu k receptu. Môžu byť mäkké alebo tvrdé, teda fritované. V Mexiku sa predávajú v tradičných stánkoch „taquerías“. Plnia sa prakticky všetkými druhmi mäsa, rôzne pripravenými, prílohy bývajú štandardné. Na výber býva salsa, cibuľa, guacamole, ostrá omáčka, rôzna zelenina a na záver sa taco pokvapká limetkou.

Ďalším spôsobom, ako sa tortilly pripravujú, je burrito. Je to vlastne tiež plnená tortilla, na rozdiel od tej klasickej sa však obidva konce zahnú, takže sa vytvorí akýsi batôžtek. Burrito sa často zapeká alebo vypráža. Väčšinou sa plní grilovaným mäsom nakrájaným na pásiky, roztlačenou fazuľou a rôzne sa dochucuje.

Video
V tomto videu nám spisovateľka, autorka bestsellerov Andrea Coddington predstaví svoj recept na prípravu Taco Night.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #burrito #tortilla #tacos #magazín Varecha #mexická kuchyňa

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...