Ľahká kuchyňa na začiatok roka

Koniec roka je u nás vždy v znamení veľkého vyvárania, vypekania a hodovania. Ak máte dosť jedného, druhého aj tretieho, ponúkame malú zmenu. Jedlá, ktoré sú zároveň chutné a jednoduché na prípravu, inšpirované zahraničnými kuchyňami.

11.01.2022 14:00
Losos, stratené vajíčko, spagetti nero, varecha, Foto: ,
Losos na sépiových linguine, so šafranom a so strateným vajíčkom.
debata

Losos na sépiových linguine, so šafranom a so strateným vajíčkom

Na 4 porcie potrebujeme:

400 g sépiových linguine, 4 filety z lososa ( po 150 g), 4 šalotky, 100 ml bieleho vína, 200 ml šľahačky (31 %), 100 g masla, štipka šafranu, 4 vajcia, bôb na dozdobenie

Postup:

1. Linguine varíme v slanej vode al dente, schladíme a premiešame s trochou oleja, aby sa nezlepili. Lososové filety osolíme a okoreníme. Smažíme na panvici tak, aby zostali v strede ružové. Dĺžka prípravy závisí od tvaru a veľkosti filety.

2. Šafranová omáčka: na oleji osmažíme šalotku, zalejeme bielym vínom a zredukujeme prudkým varom na štvrtinu. Pridáme štipku šafranu, šľahačku, necháme prevariť a vmiešame maslo. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

3. Stratené vajíčko: vajíčko rozbijeme do 80–90-stupňovej vody, do ktorej sme predtým pridali 2 PL octu. Pripravujeme 3 – 4 minúty.

Vareškov tip: Ideálne je použiť vajcia z voľného chovu, nie staršie ako 2 dni.

quinoa, pseudoobilnina Čítajte aj Jednoduché a rýchle jedlo, ktoré podporí zdravie. Spoznajte quinou

Quesadilla s manchego syrom

Na 4 porcie potrebujeme:

4 tortilly, 300–400 g syra manchego (alebo čedaru), kukurica, fazuľa, kapia, cherry paradajky, avokádo, olivy, jarná cibuľka

Postup:

1. Na panvici pražíme tortillu z oboch strán, kým sa nevytvoria vzduchové vankúšiky. Potom posypeme syrom, pridáme všetky ingrediencie nakrájané na kúsky, preložíme na polovicu a nakrájame na trojuholníky.

2. Môžeme podávať s rôznymi dipmi ako guacamole, majonézové dipy a podobne.

3. My sme v recepte použili pikantný chipotle dip z majonézy a štipľavých chipotle papričiek.

Tip: Quesadilla je typický mexický pokrm založený na kukuričnej placke tortille. V pôvodnej podobe sa pripravuje len so syrom, pridávajú sa k nemu však aj rôzne prísady. Dôležité je, aby bola tortilla preložená, nie zrolovaná.

Recepty pripravil George Kostka, šéfkuchár reštaurácie Meridiana v Bojniciach.

Video
Pozrite si ako zdravo a chutne sa stravuje slovenská reprezentantka vo fitnes a Majsterka sveta vo fitnes Nikola Krčová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vajíčko #losos #syr #Varecha.sk #šafran #magazín Varecha #TV Varecha #Quesadilla #sépia #manchego syr

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....