Losos na sépiových linguine, so šafranom a so strateným vajíčkom
Na 4 porcie potrebujeme:
400 g sépiových linguine, 4 filety z lososa ( po 150 g), 4 šalotky, 100 ml bieleho vína, 200 ml šľahačky (31 %), 100 g masla, štipka šafranu, 4 vajcia, bôb na dozdobenie
Postup:
1. Linguine varíme v slanej vode al dente, schladíme a premiešame s trochou oleja, aby sa nezlepili. Lososové filety osolíme a okoreníme. Smažíme na panvici tak, aby zostali v strede ružové. Dĺžka prípravy závisí od tvaru a veľkosti filety.
2. Šafranová omáčka: na oleji osmažíme šalotku, zalejeme bielym vínom a zredukujeme prudkým varom na štvrtinu. Pridáme štipku šafranu, šľahačku, necháme prevariť a vmiešame maslo. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
3. Stratené vajíčko: vajíčko rozbijeme do 80–90-stupňovej vody, do ktorej sme predtým pridali 2 PL octu. Pripravujeme 3 – 4 minúty.
Vareškov tip: Ideálne je použiť vajcia z voľného chovu, nie staršie ako 2 dni.
Čítajte aj Jednoduché a rýchle jedlo, ktoré podporí zdravie. Spoznajte quinouQuesadilla s manchego syrom
Na 4 porcie potrebujeme:
4 tortilly, 300–400 g syra manchego (alebo čedaru), kukurica, fazuľa, kapia, cherry paradajky, avokádo, olivy, jarná cibuľka
Postup:
1. Na panvici pražíme tortillu z oboch strán, kým sa nevytvoria vzduchové vankúšiky. Potom posypeme syrom, pridáme všetky ingrediencie nakrájané na kúsky, preložíme na polovicu a nakrájame na trojuholníky.
2. Môžeme podávať s rôznymi dipmi ako guacamole, majonézové dipy a podobne.
3. My sme v recepte použili pikantný chipotle dip z majonézy a štipľavých chipotle papričiek.
Tip: Quesadilla je typický mexický pokrm založený na kukuričnej placke tortille. V pôvodnej podobe sa pripravuje len so syrom, pridávajú sa k nemu však aj rôzne prísady. Dôležité je, aby bola tortilla preložená, nie zrolovaná.
Recepty pripravil George Kostka, šéfkuchár reštaurácie Meridiana v Bojniciach.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Losos s mandľovou krustou podľa Nikoly Krčovej na Varecha.sk