Tipy, triky a nápady: Chilli sin Carne, teda bez mäsa

Chili con Carne je jedlo obľúbené u nás najmä v zime, keďže je pomerne výdatné. Hoci mnohí si myslia, že pochádza z Mexika, nie je to tak, jeho korene treba hľadať na juhu USA.

20.01.2022 11:00
chilli, chilli con carne, Foto:
Chilli con carne.
debata

Každý, kto sa trošku orientuje v gastronómii, toto jedlo pozná, ale viete, čo je Chilli sin Carne? Kto má základy španielčiny, si to domyslí: „con“ znamená s, „sin“ bez a „carne“ mäso. Takže Chilli sin Carne je toto jedlo, len bez mletého mäsa.

Šišky k fašiangom

K fašiangom patria neodmysliteľne šišky. Tu je zopár tipov, ako ich udržať čerstvé. Ak ich hneď nezjete, treba ich nepriedušne zabaliť. Vhodné sú na to dózy, ktoré sa dajú dobre uzatvoriť, alebo vrecká na mrazenie potravín, prípadne potravinárska fólia. Vydržia tak 2–3 dni. Ak ich chceme mať také, ako by sme ich práve vytiahli z panvice, odporúča sa dať ich na pár sekúnd do mikrovlnky pri výkone 400–500 wattov. Šišky sa dajú bez problémov zmraziť, čím čerstvejšie ich do mrazničky dáte, tým čerstvejšie budú aj po rozmrazení. V mrazničke vydržia bez zmeny kvality asi 3 mesiace a rozmrazujú sa pomaly v chladničke.

Mliečna ryža

Mliečna ryža patrí medzi obľúbené sladké pochúťky. Najlepšie je pripravovať ju z rovnakej ryže, ako sa robí rizoto, teda guľatej, ktorá má veľa škrobu. Optimálne je variť ju v mlieku s vyšším obsahom tuku, ale bez problémov sa dá pripraviť aj v rastlinnom mlieku – ovsenom, sójovom či mandľovom. Aby ryža pri varení neprihorela, odporúča sa variť ju pri nízkej teplote alebo plameni. Hrniec treba pred varením vypláchnuť vodou a neutierať. Aby nebola ryža po uvarení tvrdá, je dôležité, aby bolo mlieka dostatok, minimálne na 1 diel ryže 2 diely mlieka. Pomôcť môže aj to, ak ju po dovarení necháme ešte chvíľu odstáť.

Hokkaido polievka s čili, tekvica Čítajte viac Tipy, triky a nápady: Tekvicová polievka vždy inak

Výborné frikadelky

Frikadelky sú vlastne malé fašírky. Na 500 g mletého mäsa je optimálne použiť dve vajcia, ktoré držia masu spolu. Ak chceme, aby boli fašírky mäkšie, pridáme do nich kúsky žemlí namočených do mlieka alebo vody. Ak ich pečieme v rúre, najlepšie je v predhriatej na 225 stupňov asi 15 minút, potom ich otočiť a dopiecť ďalších 10 minút. Zohrievanie je najlepšie tiež v rúre, a to 7 minút pri 140 stupňoch. V mikrovlnke stačí minúta pri 600 wattoch.

Prečo gnocchi plávajú?

Gnocchi potrebujú na uvarenie 2–5 minút a to, že sú uvarené, spoznáme podľa toho, že plávajú na povrchu. Viete však, prečo sa to deje? Pri varení sa cesto trochu zväčší, a tým sa zníži jeho hustota, preto môžu gnocchi vyplávať na povrch. Možno ich nielen variť vo vode, dajú sa aj opekať. Pečú sa na troche tuku asi 5 minút, mali by byť z každej strany pekné zlatisté. Ak sa vám stane, že sa pri varení rozpadajú, znamená to, že ste buď zabudli pridať do cesta vajce, alebo ste ich pripravili pred varením dlhšie, ako treba. Dlhým odležaním sa totiž cesto stáva krehkejším.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #fašiangy #šišky #chilli #magazín Varecha #Gnocchi #tipy do kuchyne #chilli con carne #mliečna ryža

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...