Syr zatvára žalúdok! Pomôže pohostiť návštevu, ale aj v boji s chuťou na sladké

V súvislosti so sviatkami väčšinou hovoríme o tom, čo sme napiekli a navarili... a ako z toho všetkého pribrať čo najmenej. Jednou z možností, ako zjesť počas sviatkov menej pečiva, je nahradiť ho syrmi.

03.01.2022 09:00
Sliced Feta cheese with herbs and olive oil. Foto:
Servírovať už dnes môžete (nielen) na sviatočný stôl rozličné druhy syrov. Obľúbený je aj syr balkánskeho typu.
debata

Hoci sviatočné dni sú už za nami, rada, ktorá platí počas nich, môže byť na zužitkovanie aj v ďalších dňoch a týždňoch. Ak máte problém s priveľkou konzumáciou pečiva, je nutné nájsť vhodnú náhradu. Tou môžu byť syry.

Hovorí sa, že syr zatvára žalúdok. Je to preto, že bielkoviny, ktoré syry obsahujú, zasycujú. A nielen to. Pri zvýšenej konzumácii bielkovín dochádza podľa viacerých štúdií aj k redukcii denného kalorického príjmu. Je to preto, lebo bielkoviny v potrave majú vplyv aj na chuť do jedla.

Ak telu bielkoviny chýbajú, má človek neustále pocit hladu a chuť na sladké. A keďže cez sviatky (a v mnohých domácnostiach aj po ich skončení) je toho sladkého v domácnostiach k dispozícii viac než dosť, konzumovať dostatok bielkovín je spôsob, ako zjesť menej koláčikov, keksíkov, čokolád či sladkých tyčiniek.

Prečo syrový tanier

Syry sú zároveň skvelou alternatívou na pohostenie návštev, ktoré sa ešte do Troch kráľov určite zastavia aj u vás. Syrový tanier či misa sú jednoduchá záležitosť, pretože nič netreba variť ani piecť, stačí ísť do obchodu.

Ak chceme syrovú tabuľu „vyšpičkovať“, mali by sme mať pri jej zostavovaní na pamäti niekoľko bodov. Samozrejme, na prvom mieste je dobrá kvalita a rozmanitosť – vyberať je našťastie z čoho. Keďže sa hovorí, že aj oči jedia, dôležité je aj naaranžovanie taniera alebo misy.

syr, laktóza, mliečne výrobky Čítajte viac Tipy, triky a nápady: Syrové vychytávky

Syry je najlepšie uložiť na hladkú drevenú, sklenenú, mramorovú či bridlicovú dosku. Syry s jemnou štruktúrou, ktoré by sa mohli napríklad roztiecť alebo rozpadnúť, nekrájame, je lepšie ich servírovať vcelku. Ak ich chceme predsa len nakrájať, tak ich treba podložiť kôrou či vonkajším obalom na tanier, aby sa naň nelepili a nechať medzi jednotlivými kúskami malé medzery. Medzery je vhodné nechávať aj vtedy, ak je niektorý zo syrov aromatickejší. To preto, aby sa arómy a chute nemiešali. Tvrdé a polotvrdé syry možno nakrájať na kúsky alebo na plátky a ukladať ich na seba.

Prílohy ako bodka na i

Samozrejme, ku každému syrovému tanieru patria aj prílohy – klasikou je kvalitný chlieb a údeniny. Ak sa aj rozhodnete servírovať len samotné syry, existujú pochutiny, ktoré ich chuť umocnia, preto by pri mise nemali chýbať.

Ako príloha k syrom sa odporúča napríklad čerstvé alebo sušené ovocie, zeleninové tyčinky (napríklad z mrkvy alebo stonkového zeleru) a orechy. To všetko je ideálne aj ako dekorácia, pretože syrovú tabuľu to aj farebne a opticky oživí.

Hotel Lesná, šéfkuchár Patrik Stupňan, varecha, Čítajte viac Mäso s fantáziou: Nechajte ho 2-3 dni konfitovať!

Okrem toho sa odporúča ponúkať sladké a slané čatní, med, horčicu a pikantné a chuťovo výrazné džemy. Čatní sa dá pripraviť do zásoby v zaváracej a džemovej sezóne, ale dá sa urobiť aj rýchle, na okamžitú spotrebu.

Tu je tip na rýchle hruškové čatní: hrušky nakrájame na kúsky, zohrejeme na panvici, pridáme nastrúhaný zázvor, citrusovú kôru, citrónovú šťavu, muškátový oriešok, klinčeky a kajenské korenie. Dve minúty povaríme a servírujeme v osobitnej miske.

Ovčí syr ako alternatíva

Ak má niekto problémy s trávením kravského mlieka a výrobkov z neho, vhodnou náhradou môžu byť ovčie a kozie syry. Napríklad ovčí syr obsahuje päťnásobne viac vápnika ako kravský, k tomu vitamíny B, C a aj vitamín D, bez ktorého sa vápnik nedokáže vstrebať do kostí.

Ovčie mlieko má síce viac kalórií a obsahuje viac tuku ako kravské, ide však o „dobré tuky“. Ovčí tuk má podstatne lepšie zloženie mastných kyselín ako kravský. To znamená, že tuky v ovčom mlieku a výrobkoch z neho obsahujú viac mastných kyselín, ktoré netvoria obávaný zlý cholesterol, takže ich možno jesť bez výčitiek svedomia. Samozrejme, v primeranom množstve.

Video
Nátierka z manga, prípadne dip ku grilovačke

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Mangové čatní na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #tuk #náhrada #syr #bielkovina

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....