Šafran sa hodí nielen do jedla. Má úžasné účinky na pleť

Bežne poznáme šafran ako vzácne korenie, ktoré dodáva jedlu unikátnu exotickú chuť aj farbu. Je súčasťou aj mnohých luxusných nápojov a skvele sa kombinuje s kávou. Prospieva však aj pleti a preto sa stáva nielen hitom krémov proti starnutiu, ale aj bylinkou, na ktorú ženy so záujmom o zdravie a žiarivú tvár, nedajú dopustiť.

26.12.2021 10:00
šafran Foto:
Šafran chráni pleť pred najrôznejšími kožnými zápalmi a navyše pôsobí antioxidačne.
debata

Vyvažovaný zlatom

Kvety šafranu sa zbierajú iba ručne a na 10 gramov korenia je potrebné asi 1000 kvetov šafranu pravého. Zároveň sa od kvetov oddeľujú blizny, čo je časovo extrémne náročné a tak za koreninou stoja tisíce hodín ľudskej práce. No výsledok stojí zato. Korenie, ktoré je na konci výrobného procesu pomáha dochutiť jedlá a okoreniť zdravie.

Krajšia pleť vďaka šafranu

Šafran chráni pleť pred najrôznejšími kožnými zápalmi a navyše pôsobí antioxidačne. To znamená, že ochraňuje pokožku pred voľnými radikálmi, ktoré vznikajú vďaka existencii najrôznejších prírodných toxínov, ale aj fajčením či UV žiarením. Tieto zložky z okolia bežne spôsobujú starnutie pleti a celkovú ochabnutosť kože. Preto je dôležité sa o svoju pokožku starať a vyvarovať sa týmto nebezpečným látkam. Alebo ak to nie je vždy možné, eliminovať ich negatíva šafranom.

citrón Čítajte aj Využite citróny na maximum. Tieto ich vlastnosti vás zaručene prekvapia

Účinný v každom smere

Ak ste už počuli o ajurvéde, tak viete, že ide o učenie o zdraví, ktoré funguje tisíce rokov a jednou z hlavných úloh v nej hrá prirodzene aj šafran. Podľa doktora Shivangiho Tripathiho sa šafran používa v ajurvédskych postupoch od staroveku. Jeho účinky sú významné síce hlavne v starostlivosti o pleť, ale je skvelý na množstvo iných vecí. Od duševného zdravia až po stimuláciu chuti do jedla a podporu spánku. Šafran je tak skutočne nad zlato. Hlavne ak ide o zdravie a krásu.

Ochutnajte a posilnite si zdravie

Nitky šafranu pôsobia ako prírodné analgetikum, posilňujú srdce, žalúdok a pečeň. Šafran má tiež protizápalové vlastnosti a uvoľňuje dýchacie cesty pri astme a chronickom kašli. Navyše má veľmi upokojujúce účinky, a preto pomáha pri nespavosti, nepokoji a predovšetkým pri nervových problémoch. Kúsky šafranu prirodzenou cestou zvyšujú množstvo serotonínu v tele. Táto biologicky aktívna látka býva označovaná ako „hormón dobrej nálady“, pretože má pozitívny účinok na našu psychiku. Dať si šafranové rizoto tak neznamená len naplniť si žalúdok, ale spraviť aj niečo pre svoje zdravie a pekný vzhľad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sérotonín #pleť #antioxidanty #šafran #starnutie pleti #ajurvéda #protizápalový účinok

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...