Tipy, triky a nápady: Vanilkové rožky od majsterky

Receptov na vanilkové rožky je množstvo, ponúkame jeden od Kristiny Bauer, ktorá je najväčšou rakúskou celebritou v oblasti pečenia.

24.12.2021 11:00
vanilkove rozky, varecha, tipy, triky, Foto:
Vanilkové rožky.
debata

Napríklad jej kniha receptov na vianočné pečenie vedie od septembra nepretržite rebríčky najpredávanejších kníh v Rakúsku a na instagrame má vyše 100 000 sledo­vateľov. Vanilkové rožky robí z 200 g pšeničnej múky T700 alebo T650, 150 g studeného masla, 50 g práškového cukru, 70 g vlašských orechov, 15 g vanilkového cukru a štipky soli. Zo všetkých surovín urobí kompaktné cesto, zabalí do potravinovej fólie a nechá hodinu odpočívať v chladničke. Vytvaruje rožky a pečie 10 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Po vychladnutí obalí v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Pečenie so špaldovou múkou

Špaldová múka je aj u nás stále populárnejšia. Keďže obsahuje veľa lepku, je vhodná na pečenie. Bez problémov sa ňou dá nahradiť pšeničná múka, na jednu vec si však treba dať pozor. Cestá so špaldovou múkou by sa nemali príliš dlho miesiť, pretože sa stanú lepkavými a zle sa s nimi potom pracuje. Keď sa cesto pri miesení odlepuje od misy, je hotové. Ak pečiete so špaldovou múkou prvýkrát, možno ju zmiešať so pšeničnou v pomere 1:1. Pečenia s ňou sa netreba báť, vlastnosťami ani chuťou sa veľmi nelíši od pšeničnej múky.

Vianočné oblátky a makové vianočné trubičky Čítajte aj Vianočné oblátky a makové vianočné trubičky

Pomoc pri kysnutom ceste

Niekedy sa stane, že cesto s kvasnicami nevykysne tak, ako by sme si predstavovali, alebo koláče z neho nie sú také, ako by mali byť. Príčiny môžu byť rôzne. Napríklad kvasnice, ktoré sme použili, boli staré, a teda neaktívne. Ďalšou príčinou, prečo sa to stalo, môže byť, že tekutina, ktorú sme ku kvasniciam pridali, bola príliš horúca. Cesto nevykysne správne ani vtedy, keď je príliš krátko, alebo naopak príliš dlho miesené, alebo koláče pečieme pri nižšej teplote, ako treba. Tiež ak ho necháme kysnúť na príliš teplom mieste, môže sa stať, že rýchlo narastie a potom spľasne. To isté sa môže stať, ak ho pečieme krátko pri vysokej teplote.

Jablkové koláče vždy inak

Jablkové koláče sa dajú urobiť na veľa spôsobov a na každý je vhodný iný typ cesta. Na koláče, kde kladieme jablká navrch, je najlepšie krehké cesto. Ak chceme, aby boli jablká v ceste ponorené, použijeme trené cesto. Ak chceme koláč z plechu, na to je ideálne kysnuté cesto. Najlepšie jablká na pečenie sú také, ktoré sa pri pečení nerozpadávajú a nepúšťajú do cesta veľa tekutiny. Tiež by nemali byť príliš sladké, kombinácia kyslých jabĺk a sladkého cesta je oveľa zaujímavejšia.

Aby vianočné pečivo zmäklo

Niekedy sa môže stať, že vianočné pečivo sa pečie dlhšie ako treba a výsledok je, že je tvrdé a suché. Čo robiť v takom prípade? Dajte ho do nádoby s pár plátkami jablka a dobre uzatvorte. Tento trik môžete použiť aj pri tvrdých perníkoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vianočné pečivo #vianočné pečenie #kysnuté cesto #Varecha.sk #špaldová múka #jablkový koláč #magazín Varecha #vanilkové rožky

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...