Pečieme na Vianoce 2: Vianočná klasika aj modernejšie dezerty

Vianoce sú už doslova za dverami a ak chceme mať doma vlastnoručne pečené koláčiky, je teraz na ich prípravu najlepší čas. Prinášame niekoľko inšpirácií – ide o vianočnú klasiku aj o modernejšie dezerty. Ich príprava nie je veľmi náročná a určite si na nich aj vy, aj vaše okolie pochutíte.

22.12.2021 13:00
varecha, Natacha pacal, vianocne kolace, Foto: ,
Vianočná torta.
debata

Vianočná torta

Na 12 kusov potrebujeme:

Piškótové cesto: 4 vajcia, štipka soli, 120 g cukru, 60 g oleja, 24 g kukuričného škrobu, 1/4 čl kypriaceho prášku, 110 g hladkej múky

Krém na plnenie: 170 g mascarpone, 100 g šľahačky, 80 g práškového cukru, 260 g Philadelphie, vanilka, ovocie podľa výberu

Krém na natretie torty: 130 g mascarpone, 80 g šľahačky, 60 g práškového cukru, 200 g Philadelphie

Okrem toho: forma (ráfik) s priemerom 16 cm

Postup:

1. Celé vajíčka so štipkou soli vyšľaháme, pridáme cukor a znovu šľaháme. Na záver ešte premiešame s olejom. Mali by sme mať hustú penu. Zľahka primiešame preosiate sypké suroviny. Pečieme pri 170 °C asi 35 minút vo forme (ráfiku) s priemerom 16 cm. Vychladnutý korpus prekrojíme na 3 rovnomerné pláty.

2. Krém na plnenie: Všetky ingrediencie spolu vymiešame, aby vznikol hladký krém. Pláty natrieme krémom, na ktorý poukladáme ľubovoľné ovocie. Tortu zabalíme do fólie a necháme cez noc odležať. Môžeme ju aj zaťažiť jedným maslom, ktoré na ňu položíme.

3. Všetky ingrediencie na natieranie spolu vymiešame, aby vznikol hladký krém. Odstránime fóliu a snažíme sa na tortu rovnomerne nanášať krém. Ideálne na tortovom otočnom stojane pomocou správneho náradia. Ozdobíme ľubovoľne – podľa vlastnej fantázie.

vianočné pečenie, varecha, Castel Mierovo, Čítajte viac Pečieme na Vianoce 1: Čo určite nemôžete pokaziť

Pečenie s deťmi

Žiariace detské očká nepatria len k Vianociam, ale aj času predvianočnému. Možnosť zapojiť sa do pečenia vianočných keksíkov a koláčikov je pre deti dobrodružstvom, ktoré sa možno vyrovná aj rozbaľovaniu darčekov pod stromčekom. Od dospelého vyžaduje pečenie s deťmi určite trpezlivosť, dobrú vôľu a občas aj pevné nervy, ale ich nadšenie a radosť za to stoja. Aby sa pečenie s deťmi vydarilo a mohli sa tešiť z hviezdičiek, stromčekov a figúrok, ktoré samy povykrajovali, je potrebné zvoliť vhodné cesto, ktoré „odolá“ aj menej šetrnejšiemu zaobchádzaniu.

Základné cesto na vianočné keksy z 500 g špaldovej múky T1050, 130 g trstinového cukru, štipky soli, 2 vajec a 220 g masla túto úlohu dokáže splniť. Všetky prísady dáme do robota, alebo spracúvame ručným mixérom, najprv na nižších obrátkach, potom ich zvýšime. Keď sa zo surovín urobia vločky, cesto preložíme na dosku a spracujeme rukami, prípadne to môžu skúsiť malí pomocníci. Necháme 30 minút v chladničke, rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Cesto môžeme rozdeliť na viac častí a každú dochutiť inými koreninami, prípadne kakaom a urobíme tak viac druhov koláčikov. Prípadne možno keksy spájať džemom či orieškovou nátierkou.

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

Mandľové kôpky

Na 20 kusov (podľa množstva) potrebujeme:

mandľové lupienky, biela čokoláda, mliečna čokoláda, horká čokoláda (70%)

Postup:

1. Každý orech je vždy najlepšie upiecť, preto mandľové lupienky najprv upečieme pri 150 °C dozlatista. Budú mať výraznejšiu chuť.

2. Roztopenú čokoládu s mandľovými lupienkami miešame v pomere 1 diel lupienkov k 1,5 dielu čokolády. Napríklad na 100 g mandlí dáme 150 g roztopenej čokolády. Urobíme kôpky, ktoré necháme na papieri na pečenie stuhnúť.

3. Čokolády možno zmiešať alebo urobíme mandľové kôpky z troch čokolád.

Tip: Ďalší z obľúbených receptov mojich detí. Je jednoduchý, chutný a efektný.

Recepty pripravila Natacha Pacal, Natacha Pacal patisserie, Bratislava.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #mandle #Varecha.sk #horká čokoláda #mliečna čokoláda #piškóta #mascarpone #čokoládový dezert #magazín Varecha #TV Varecha

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...