Vianočná torta
Na 12 kusov potrebujeme:
Piškótové cesto: 4 vajcia, štipka soli, 120 g cukru, 60 g oleja, 24 g kukuričného škrobu, 1/4 čl kypriaceho prášku, 110 g hladkej múky
Krém na plnenie: 170 g mascarpone, 100 g šľahačky, 80 g práškového cukru, 260 g Philadelphie, vanilka, ovocie podľa výberu
Krém na natretie torty: 130 g mascarpone, 80 g šľahačky, 60 g práškového cukru, 200 g Philadelphie
Okrem toho: forma (ráfik) s priemerom 16 cm
Postup:
1. Celé vajíčka so štipkou soli vyšľaháme, pridáme cukor a znovu šľaháme. Na záver ešte premiešame s olejom. Mali by sme mať hustú penu. Zľahka primiešame preosiate sypké suroviny. Pečieme pri 170 °C asi 35 minút vo forme (ráfiku) s priemerom 16 cm. Vychladnutý korpus prekrojíme na 3 rovnomerné pláty.
2. Krém na plnenie: Všetky ingrediencie spolu vymiešame, aby vznikol hladký krém. Pláty natrieme krémom, na ktorý poukladáme ľubovoľné ovocie. Tortu zabalíme do fólie a necháme cez noc odležať. Môžeme ju aj zaťažiť jedným maslom, ktoré na ňu položíme.
3. Všetky ingrediencie na natieranie spolu vymiešame, aby vznikol hladký krém. Odstránime fóliu a snažíme sa na tortu rovnomerne nanášať krém. Ideálne na tortovom otočnom stojane pomocou správneho náradia. Ozdobíme ľubovoľne – podľa vlastnej fantázie.
Čítajte viac Pečieme na Vianoce 1: Čo určite nemôžete pokaziťPečenie s deťmi
Žiariace detské očká nepatria len k Vianociam, ale aj času predvianočnému. Možnosť zapojiť sa do pečenia vianočných keksíkov a koláčikov je pre deti dobrodružstvom, ktoré sa možno vyrovná aj rozbaľovaniu darčekov pod stromčekom. Od dospelého vyžaduje pečenie s deťmi určite trpezlivosť, dobrú vôľu a občas aj pevné nervy, ale ich nadšenie a radosť za to stoja. Aby sa pečenie s deťmi vydarilo a mohli sa tešiť z hviezdičiek, stromčekov a figúrok, ktoré samy povykrajovali, je potrebné zvoliť vhodné cesto, ktoré „odolá“ aj menej šetrnejšiemu zaobchádzaniu.
Základné cesto na vianočné keksy z 500 g špaldovej múky T1050, 130 g trstinového cukru, štipky soli, 2 vajec a 220 g masla túto úlohu dokáže splniť. Všetky prísady dáme do robota, alebo spracúvame ručným mixérom, najprv na nižších obrátkach, potom ich zvýšime. Keď sa zo surovín urobia vločky, cesto preložíme na dosku a spracujeme rukami, prípadne to môžu skúsiť malí pomocníci. Necháme 30 minút v chladničke, rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Cesto môžeme rozdeliť na viac častí a každú dochutiť inými koreninami, prípadne kakaom a urobíme tak viac druhov koláčikov. Prípadne možno keksy spájať džemom či orieškovou nátierkou.
Mandľové kôpky
Na 20 kusov (podľa množstva) potrebujeme:
mandľové lupienky, biela čokoláda, mliečna čokoláda, horká čokoláda (70%)
Postup:
1. Každý orech je vždy najlepšie upiecť, preto mandľové lupienky najprv upečieme pri 150 °C dozlatista. Budú mať výraznejšiu chuť.
2. Roztopenú čokoládu s mandľovými lupienkami miešame v pomere 1 diel lupienkov k 1,5 dielu čokolády. Napríklad na 100 g mandlí dáme 150 g roztopenej čokolády. Urobíme kôpky, ktoré necháme na papieri na pečenie stuhnúť.
3. Čokolády možno zmiešať alebo urobíme mandľové kôpky z troch čokolád.
Tip: Ďalší z obľúbených receptov mojich detí. Je jednoduchý, chutný a efektný.
Recepty pripravila Natacha Pacal, Natacha Pacal patisserie, Bratislava.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vianočný čokoládový likér na Varecha.sk