Tipy, triky a nápady: Tajomstvo chutných fašírok

Aioli je omáčka, ktorá patrí medzi základné studené omáčky francúzskej a v trochu obmenenej podobe aj španielskej gastronómie. Francúzsky originál sa veľmi podobá našej majonéze, len s výdatným prídavkom cesnaku.

25.12.2021 10:30
aioli, omáčka, varecha, Foto:
Omáčka aioli.
debata

Biela aioli, ako sa nazýva španielska omáčka aioli, sa pripravuje bez žĺtkov, namiesto nich sa používa mlieko. Namiesto klasického kravského mlieka sa môže dať sójové. Olej sa používa za studena lisovaný panenský olivový, ale môže sa nahradiť aj repkovým. Pri príprave treba dbať na to, aby boli všetky suroviny úplne čerstvé a aby mali rovnakú teplotu. Ak nechce omáčka zhustnúť, možno dať do francúzskej verzie ešte jeden surový žĺtok. Alternatívou môže byť nasekaný varený žĺtok alebo prepasírovaný vychladnutý varený zemiak. Ten sa môže pridať aj do bielej omáčky aioli.

Jablkový koláč či Tarte Tatin?

Jablkové koláče možno pripraviť v rôznych podobách, jednou z nich je aj Tarte Tatin. Je podobný, ako aj u nás obľúbený jablkový koláč z krehkého cesta, existuje však jeden základný rozdiel. Pred podávaním sa Tarte Tatin vyklopí z formy a jablká tak zostanú na povrchu aj s vrstvičkou karamelu, keďže pred pečením sa posýpajú kryštálovým cukrom.

Ovocný koláč ešte chutnejší

Koláč z jesenného ovocia, či sú to jablká, slivky, alebo hrušky, môžeme urobiť ešte chutnejší a aj zaujímavejší, ak ho pri servírovaní trochu dotvoríme. To najjednoduchšie, čo sa dá urobiť, je, posypať ho cez čajové sitko bielym alebo hnedým cukrom. Takisto ho možno ozdobiť kopčekom šľahačky, kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo k nemu servírovať horúcu vanilkovú omáčku. Ďalšou možnosťou je podávať ho s hrozienkami namočenými v rume.

múka, varecha, varenie, lepok, celiakia Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Čo je Manitoba

Lahôdkové šišky

Šišky boli voľakedy fašiangovým jedlom, v súčasnosti si na nich môžeme pochutnať vtedy, keď máme na ne chuť. Klasické sa robia z hladkej múky s čo najvyšším obsahom lepku. Ideálny je typ múky 405 alebo 550. Vyprážajú sa v tuku, najlepšie v takom, ktorý sa ani pri vysokých teplotách nepripaľuje – napríklad v repkovom alebo slnečnicovom oleji. Existuje aj zdravšia verzia – upiecť ich v rúre. Na to je potrebné predhriať ju na 180 stupňov a piecť asi 15 minút. Ak chceme dodať jedno- či dvojdňovým šiškám znovu čerstvosť, možno ich dať na pár sekúnd do mikrovlnnej rúry a výkon nastaviť na 400–500 Wattov.

Tajomstvo chutných fašírok

Mleté mäso zažíva už niekoľko rokov renesanciu. Príprava fašírok nie je náročná, ale zopár problémov pri nej môže vzniknúť. Napríklad sa môžu pri pečení rozpadať. To sa stane vtedy, ak dáme do zmesi málo vajec. Tie zabezpečujú, že hmota drží pokope. Preto treba na 500 g mletého mäsa dve vajcia. Ak dávame do zmesi strúhanku, môžeme ju predtým pokvapkať vodou alebo mliekom. Ideálnou prílohou k fašírkam je zemiakový šalát, zemiaková kaša, žemle s horčicou alebo zemiakovo-uhorkový šalát. Výborné sú k nim aj dipy (studené omáčky). Napríklad jogurtovo-uhorkový alebo majonézovo-kečupový.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fašírka #triky do kuchyne #Varecha.sk #omáčky #šišky #ovocný koláč #jablkový koláč #magazín Varecha #tipy do kuchyne

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...