Neprepchávajte chladničku. Viete, čo v nej kam patrí?

Jeden z najlepších pomocníkov v domácnosti je chladnička. Osvojte si pravidlá jej správneho využívania.

15.12.2021 10:00
žena, chladnička Foto:
Pozor, jablká do chladničky nepatria! V chladničke zmenia nielen chuť, ale i konzistenciu. Ak ich plánujete zjesť do týždňa či dvoch, nechajte ich radšej pri izbovej teplote.
debata

Mikroorganizmy sa najrýchlejšie množia pri teplotách od 5 do 60 stupňov Celzia. Preto je dôležité uchovávať potraviny pri teplotách nižších ako 5 stupňov Celzia, alebo ich tepelne upravovať pri teplotách nad 60 stupňov. Chladnička umožňuje uchovávať potraviny čerstvé dlhší čas. Ak však medzi nimi necirkuluje vzduch, pokazia sa rýchlejšie aj v nej. Preto nie je vhodné robiť veľké nákupy a chladničku prepchávať.

Čo chladnička potrebuje

Teplota v chladničke má byť v rozmedzí od 0 do 4, maximálne 5 stupňov Celzia. Dvere nenechávajte otvorené príliš dlho a určite do nej nedávajte horúce jedlá. Potraviny, ktoré chcete rozmraziť, položte v miske do spodnej časti tak, aby z nej nevytekala voda. Do chladničky nepatria potraviny v otvorených konzervách, preložte ich do nekovových obalov, uzavrite a do dvoch dní spotrebujte.

Dôležitým pravidlom pre udržanie kvality potravín je oddeliť čerstvé mäso od tepelne upravených jedál.

Čo kam patrí

  • najchladnejšie miesto je nad zásuvkami na zeleninu, sem ukladajte napríklad mäso a ryby, nad tento priestor je vhodné dávať mlieko a mliečne výrobky
  • na najvyššie poličky klaďte varené pokrmy, otvorené balenia potravín a masla
  • do priestoru dverí, kde bývajú najvyššie teploty, vkladajte nápoje
cesto Čítajte viac Kváskované Vianoce: Poznáte 5 top vlastností kvásku?

Čo do chladničky nepatrí

Niektoré potraviny skladované v chladničke strácajú nielen chuť, ale aj svoju výživovú hodnotu. Nízke teploty často naštartujú rozkladný proces, čím ich pripravia o pôvodnú chuť a dôležité enzýmy. Skladovaním takýchto potravín si síce nespôsobíte vážne ťažkosti, ale je lepšie uložiť ich inde.

Paradajky

  • Milujú teplo nielen počas rastu, ale aj po obratí. Ak skladujete paradajky v chladničke s teplotou pod 5 stupňov C, mení sa ich chemická štruktúra. Membrány vo vnútri ich stien sa prelomia, takže zmäknú a zmení sa textúra.

Zemiaky

  • V zemiakoch sa pri nízkych teplotách mení škrob na cukor, čo ovplyvní nielen ich štruktúru, ale po uvarení aj chuť. Uskladňujte ich v chladnom, dobre vetranom prostredí, ideálne zabalené v papierových alebo bavlnených vreckách. Uchovávajte ich neumyté, vlhkosť zrýchľuje ich hnilobný proces. Neskladujte ich s cibuľou, vylučujú totiž látky, ktoré podporujú jej rozklad.

Cesnak

  • Cesnak v chladničke sa môže znehodnotiť a dokonca začať klíčiť. Vyhovuje mu tmavé, chladné a dobre vetrané miesto.

Jablká

  • V chladničke zmenia nielen chuť, ale i konzistenciu, ak ich plánujete zjesť do týždňa či dvoch, nechajte ich radšej pri izbovej teplote.

Banány

  • Zelené banány skladujte pri izbovej teplote, v chladničke nedozrejú tak, ako by mali. Dozreté, ak ich plánujete do niekoľkých dní zjesť, držte pri izbovej teplote. Do chladničky ich dajte až vtedy, keď sa na šupke začnú tvoriť čierne fliačiky, vtedy dozrievajú.

Olivový olej

  • Patrí na tmavé, chladné miesto, aby sa zabránilo akejkoľvek zmene chuti a štruktúry. Uchovávanie v chladničke olej kondenzuje a vytvrdzuje, čo mu dáva konzistenciu masla.
Zdroj: www.opotravinach.sk
chladnička, žena, potraviny Čítajte viac Tipy: Kedy mraziť, kedy chladiť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chladnička #chutne a zdravo #zdravo a chutne

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...