Z kvásku si upečiete nielen chlebík, ale aj rožky, žemličky, koláče, vianočku, buchty či iné lahôdky. Fanúšikovia pečenia s kváskom si nevedia vynachváliť nielen skvelú chuť, ale aj zdravotné benefity takéhoto pečenia.
Tradičný kvások tvorí múka a voda, plus baktérie a kvasinky vyskytujúce sa prirodzene vo vzduchu a v obilí, z ktorého je múka. Kým pri kvasniciach je to iba jeden druh, pri kvásku asi štyridsať rôznych druhov. Pri kváskovaní sa využíva proces mliečneho kvasenia, okrem zväčšovania objemu a nafukovania cesta prichádza aj k štiepeniu škrobu z múky na disacharidy, ktoré sa ďalej štiepia na monosacharidy.
Výhody kváskovania:
- kvások sa pripravuje bez prídavných látok, chlebík sa dá upiecť už z troch surovín – múky, vody a soli, dochutiť ho môžete koreninami, bylinkami alebo semienkami
- baktérie z kvásku neprekysľujú organizmus, naopak, rozkladajú škroby a bielkoviny prítomné v múke
- kvások rozkladá kyselinu fytovú, ktorá je v obale zrna, teda v celozrnných múkach, a viaže na seba dôležité minerály – vápnik, železo, horčík, meď a zinok, ktoré sa ukladajú do organizmu
- kvasinky v kvásku produkujú oxid uhličitý, ktorý sa dostane do cesta a je potom nadýchanejšie
- kváskový chlebík výborne chutí a vydrží dlhšie, pri kvasení vzniká kyselina mliečna, ktorá ho prirodzene konzervuje
Päť top vlastností kvásku:
1. Ochraňuje chrup
- pomáha predchádzať zubnému kazu vďaka schopnosti rozkladať kyselinu fytovú
2. Zaženie tzv. vlčí hlad
- kváskové pečivo má rovnakú kalorickú hodnotu ako kvasnicové, no výrazne nižší glykemický index. Pocit nasýtenia sa dostaví skôr, zjete menej, hladina cukru v tele nevyskočí príliš vysoko a nepotrápi vás tzv. vlčí hlad
3. Zlepšuje pleť
- pri problémoch s akné
4. Podporuje imunitu
5. Pomáha pri pálení záhy