Varenie ako zážitok: V reštaurácii, kde po vás upracú

Varenie nemusí byť nudné. Môže byť zábavné, ak z neho urobíme spoločnú aktivitu a zapojíme doň napríklad známych.

09.12.2021 13:00
varecha, makery, jablko, slanina, Foto: ,
Pečené jablká s tromi druhmi syra a so slaninou.
debata

Pri týchto receptoch sa to dá. Ak nemáte chuť na čistenie, krájanie a potom na umývanie a odpratávanie riadu, u nás si môžete navariť aj bez toho. Suroviny nachystáme a po varení upraceme, vám zostane len tá zábavná časť – varenie a jedenie.

Pečené jablká s tromi druhmi syra a so slaninou

Na 4 porcie potrebujeme:

4 jablká, 120 g mascarpone, 4 g pažítky, 4 g klinčekov, 2 g šafranu, 80 g pomaranča, 40 g rozdrvených arašidov, 40 g syra grana padano, 120 g čedaru, 80 g kozieho syra, 30 g sušených brusníc, 40 g sušených sliviek, 12 plátkov slaniny, 4 g tymianu

Postup:

1. V miske zmiešame všetky tri syry a mascarpone, do toho pridáme šafran, soľ, tymian, čierne korenie a šťavu z pomaranča.

2. Jablká rozkrojíme na polovice a vnútro z nich opatrne vydlabeme. Naplnime syrovou zmesou a po obvode každé obalíme v plátku slaniny. 4 plátky odložíme. Slaninu k jablkám pripevníme klinčekmi a dáme do zapekacej misy vyloženej papierom na pečenie. Posypeme drvenými arašidmi a trochou parmezánu.

3. Zvyšné plátky slaniny naplníme brusnicami a slivkami, urobíme z nich „batôžteky” a aby držali, opäť pripevníme klinčekmi. Pridáme na pekáč k jablkám a pečieme 15 minút pri 200 stupňoch. Pred servírovaním klinčeky povyberáme, posypeme pažítkou, brusnicami a tymianom.

kačacie stehno, kapusta, lokše, Čítajte aj Osviežte jedlá gaštanmi, malinami či repou

Čokoládový krém s čučoriedkami, mandľami a fialkovou penou

Na 4 porcie potrebujeme:

60 g mliečnej čokolády, 80 g horkej čokolády, 10 ml smotany, 4 g pomarančovej kôry, 2 g mletého ružového korenia, 60 g pomaranča, 120 g džemu z čiernych ríbezlí, 80 g čučoriedok, 40 g nastrúhanej horkej čokolády, 60 g plátkov mandlí, 400 g 33 % smotany na šľahanie, 20 ml fialkového sirupu (ak máme)

Postup:

1. Obidve čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme 10 ml smotany, ružové korenie a zamiešame. Rozdelíme do 4 pohárov a dáme do nádoby s ľadom.

2. Do džemu roztlačíme čučoriedky (zopár si necháme na ozdobu), pridáme pomarančovú kôru, šťavu a nastrúhanú čokoládu, dobre premiešame a rozdelíme do pohárov na čokoládu. Posypeme plátkami mandlí.

3. Šľahačku vyšľaháme, môžeme pridať sirup a dáme do cukrárenského vrecka. Nastriekame vrstvu na čokoládovo-ovocnú zmes. Na to dáme zopár čučoriedok a mandľových lupienkov. Zase nastriekame šľahačku a ozdobíme čučoriedkami, mandľovými lupienkami a nastrúhanou čokoládou.

Vareškov tip: Fialkový sirup možno kúpiť v rôznych e-shopoch. Keď kvitnú fialky, dá sa vyrobiť doma z vody, cukru, fialiek a kyseliny citrónovej.

Recepty pripravil Róbert Kirth, šéfkuchár Makery Restaurant v Bratislave.

Reštaurácia postavená „na hlavu“

Ak sa vyberieme do reštaurácie (nie na obedové menu), tak preto, lebo si chceme posedieť s rodinou či priateľmi pri jedle, ktoré nám navarí a naservíruje niekto iný. Menej často tam ideme kvôli jedlu, ktoré si doma nevieme pripraviť. Ale ísť do reštaurácie, aby sme si sami varili? Akokoľvek je táto myšlienka bláznivá, takéto stravovacie zariadenia už existujú a jedno z nich je dokonca v centre Bratislavy.

Myšlienka založiť reštauráciu, kde si hostia sami varia, vznikla v Budapešti. Tu taký podnik existuje už štyri roky, a veľmi úspešne. Možno to usudzovať podľa hodnotení užívateľov na webových stránkach, kde sa reštaurácia teší piatim hviezdičkám pri stovkách hodnotení, čo je naozaj výnimočné. Tiež podľa toho, že majitelia našli investorov, ktorí tejto myšlienke uverili. Do konceptu Markery World investovali a ten teraz expanduje do zahraničia formou franšízy. Prvú pobočku otvorili vo Viedni, druhú v Bratislave a v pláne sú aj ďalšie.

Ako to v takejto reštaurácii vyzerá a pre koho je určená? Koncept je založený na tom, zábavne stráviť čas so svojimi blízkymi, a to pri spoločnom varení. Takže je určená v prvom rade pre skupinky priateľov, na rodinné stretnutia, oslavy, firemné akcie.

V interiéri sú stoly a stoličky ako v klasickej gastroprevádzke, tieto však majú uprostred indukčné sporáky so štyrmi varnými miestami, digestorom a je tu aj všetko vybavenie, čo na varenie potrebujete.

Na každom stole sú tablety, kde si vyberiete jedlo, na ktoré máte chuť a ktoré chcete variť. Obsluha potom prinesie v úhľadných mištičkách pripravené všetky suroviny, ktoré k „svojmu“ jedlu potrebujete. V tablete sú tiež podrobné inštruktážne videá ku každému jedlu, takže varíte presne podľa postupu. Je tam aj vizualizácia servírovania, takže jedlo, ktoré si pripravíte, môže aj profesionálne vyzerať. Počas varenia sa servis priebežne stará o poriadok okolo vás, aby ste nemali na stole, ktorý sa potom zmení z pracovnej plochy na servírovaciu, nijaký neporiadok a veci, ktoré už nepotrebujete. Hoci v reštaurácii si hostia varia sami, má svojho šéfkuchára, ktorý má na starosti predprípravu jedál a v prípade potreby môže byť aj poradcom pre neistých amatérskych kuchárov.

Video
Dnes nám bude variť mladý michelinský šéfkuchár Ladislav Floreán a pripraví svieži moderný dezert plný tradičných sezónnych slovenských surovín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #Jablká #slanina #syr #Varecha.sk #magazín Varecha #TV Varecha #čokoládová pena

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...