Využite citróny na maximum. Tieto ich vlastnosti vás zaručene prekvapia

Citrón je chutný do čaju, skvele vonia a dokáže vyčistiť aj vodný kameň, či bežné kuchynské nečistoty. To všetko je o ňom známe. Avšak dokáže toho omnoho viac. Vyskúšajte jeho silu aj u vás doma. Rozhodne budete radi, že ste objavili takto multifunkčného pomocníka pre váš život aj zdravie.

06.12.2021 11:00
citrón Foto:
Citróny.
debata

Citrón pre zdravie

Jednoznačne. O tom netreba pochybovať. Vysoký obsah vitamínu C, flavonoidy, vláknina, plus vonné silice. To všetko z neho robí silného spojenca vašej imunity ako v boji proti sezónnym ochoreniam, tak aj takým neduhom ako sú srdcovocievne problémy, či rakovina.

Vyčistí mikrovlnku

Možno to poznáte. Neprikryli ste tanier v mikrovlnke a na stenách sa vám zasušili zvyšky ofŕkaného jedla. A čistenie je fakt peklo. Teda pokiaľ nepoužijete citrón. Stačí pár plátkov do misky s vodou. Pustiť ohrev na 5 minút a zaschnutú špinu následne už len ľahko zotriete.

Krajšie aj zdravšie nechty

Ak sa vám lámu nechty a ich kvalita je stále horšia, skúste terapiu citrónom. Zmiešajte lyžičku potravinárskej želatíny , šťavu z polovice citróna a pridajte lyžičku medu. Všetko premiešajte a pite každé ráno pred raňajkami. Nakopne vás to a pritom vaše nechty doslova ožijú. Ideálne je si dať dvojtýždňovú kúru.

mandarinka, žena, dlaň Čítajte aj Benefity „obyčajnej“ mandarínky. Málokto ich pozná

Škvrny od ovocia

Citrón si s nimi vie veľmi dobre poradiť. Ak vám na tričko alebo obrus kvapne šťava z ovocia, obvykle to znamená fľak, ktorý sa nedá dobre vyprať. Práve tu sa ukazuje citrón ako skvelý pomocník každej gazdinky. Stačí pokvapkať fľaky a následne ich preprať. Mali by ísť ľahko preč.

Odplaší mole a hmyz zo skrine

Citrón moliam nevonia. Ak chcete aby sa vo vašej skrini neusídlili mole, tak si vyhraďte miesto na tanierik, s plátkami citróna. Pre zosilnenie efektu môžete do dužiny napichať aj klinčeky. Hmyz vašu skriňu odíde a navyše aj vaše oblečenie bude príjemne sviežo voňať. A to aj bez aviváže.

Eliminuje zápach po vyprážaní

Super tip po nedeľnom obede. Stačí jemne zapáliť pár kúskov citrónovej kôry a zápach z vyprážania rýchlo zmizne. Prirodzene je potrebné aj vetranie. Citrónová kôra totiž zápach nepohltí, ale spolu s vetraním ho dokáže krásne vyhnať.

Video
Jednoduchý rýchly recept na svieži koláčik, do ktorého nepotrebujete ani gram múky.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Citrónový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistenie #vitamín C #citrónová voda #škvrny #citrónová šťava #citrónová kôra

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...