Benefity „obyčajnej“ mandarínky. Málokto ich pozná

Predvianočné obdobie sa už tradične spája s vôňou mandarínok, ale málokto pozná ich úžasné prínosy pre náš život. To, že sú chutné a zdravé vieme zhruba všetci. Lenže tam výpočet ich kladných vlastností rozhodne nekončí.

01.12.2021 13:00
mandarinka, žena, dlaň Foto:
Mandarínková vôňa dokáže zázraky.
debata

Bomba na imunitu

Jej budovanie a udržiavanie je v zime základom. Podiel čerstvých potravín v strave klesá. Určite si preto dajte mandarínku. Obsahuje približne 27 miligramov vitamínu C na sto gramov. Okrem toho dodá telu v prirodzenej forme vitamín A, draslík aj železo. Dôležitá je aj vláknina z mandarínky, ktorá prospeje črevám a celkovo mandarínka vďaka flavonoidom znižuje voľné radikály v tele. Určite sa preto oplatí ako prevencia ochorení. Aj tých najzávažnejších.

Pre zdravé srdce aj obličky

Mandarínka má unikátnu zostavu látok na podporu zdravia obehovej sústavy. Vitamín C podporuje kardiovaskulárny systém, ale draslík rovnako udržiava krvný tlak v norme. Je tak isto dôležitý aj pre správnu funkciu obličiek, nervov a srdca. Jednoducho mandarínka je skvelá pre každého, kto sa chce vyhnúť civilizačným chorobám.

citrusy, magazín varecha, Čítajte aj Citrusy, ktoré zaujmú: Yuzu, klementínky či satsuma

Prevencia rakoviny

Mandarínku možno zaradiť na zoznam plodín, ktoré disponujú vysokým obsahom antioxidantov. Vďaka nim sa vám po konzumácii zlepší nálada, pretože dokážu eliminovať oxidačný stres. No to nie je všetko. Zníži sa dokonca pravdepodobnosť toho, že sa vo vašom tele vyskytne rakovina, alebo sa vám poškodí distribúcia inzulínu a dostanete cukrovku. Mandarínka je v takomto prípade skutočne chutnou cestou.

Zlepšuje náladu

Chuť mandarínky vyvoláva príjemne pocity, pretože jej silice priamo stimulujú centrá, ktoré vytvárajú pocity šťastia a príjemnej chuti. Mandarínka sa však oplatí zužitkovať nielen za stolom, ale napríklad aj na radiátore. Využite šupky, uložte si ich po byte a nechajte uschnúť. Príjemná vôňa mandarínok pôsobí proti bolesti hlavy a stimulačne na nervovú sústavu. Ak vám je vôňa zo šupky príliš málo intenzívna, pokojne investujte aj do éterického mandarínkového oleja. Dokáže vašu nepríjemnú náladu otočiť o 180 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #rakovina #prevencia #obličky #nálada #mandarínky

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...