Tipy, triky a nápady: Pečeň ako delikatesa

Pečeň považujú niektorí za lahôdku, iní sa ju boja jesť, lebo si myslia, že obsahuje škodlivé látky. Pečene sa však netreba báť, škodlivé látky má len v surovom stave. Dobre tepelne upravená ich má presne toľko ako iné druhy mäsa.

27.11.2021 07:00
pečeň, pečienka, vnútornosť Foto:
Najprv ju dobre umyjeme, odstránime prebytočný tuk a namočíme na hodinu do mlieka.
debata

Na rozdiel od neho však obsahuje aj veľa železa, draslíka, vitamíny A, B12 a C. Ako ju najlepšie pripraviť? Najprv ju dobre umyjeme, odstránime prebytočný tuk a namočíme na hodinu do mlieka. Potom ju výdatne obalíme v múke a dáme na panvicu s roztopeným maslom. Najprv ju prudko opečieme z obidvoch strán, potom posolíme a pomaly dopekáme. Potom ju treba dať ešte na 5 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov (s ventilátorom).

Papriku možno aj zmraziť

Paprika patrí medzi tie druhy zeleniny, ktoré, ak ich máte nadbytok, sa dajú bez problémov zmraziť. Samozrejme, je potrebné ju predtým umyť, očistiť a nakrájať – na kocky alebo pásiky. Po rozmrazení síce nie je chrumkavá, jej tepelná úprava však trvá kratšie. Ak chceme, aby bola paprika po rozmrazení predsa len aspoň trochu chrumkavá, treba ju pred zmrazením posoliť. Soľ z nej vytiahne vodu a paprika bude tuhšia.

Omáčka z Metaxy

Leto už dávno skončilo a ak ste boli na dovolenke napríklad v Grécku, môžete si ho pripomenúť omáčkou z Metaxy. Tá sa používa v gréckej kuchyni veľmi často, napríklad pri pečení gyrosu a souvlaki. Na omáčku potrebujeme 4 PL paradajkového pretlaku, 1 PL olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 300 g vysokopercentnej kyslej smotany, 150 ml mlieka, 80 ml Metaxy a korenie na gyros alebo oregano. Najprv opečieme na oleji nadrobno nakrájaný cesnak, pridáme paradajkový pretlak, Metaxu, kyslú smotanu a mlieko. Osolíme, okoreníme a 30 minút varíme, až má omáčka krémovú konzistenciu. Môžeme ju používať pri príprave mäsa namiesto napríklad BBQ omáčok.

pusinky, snehové pusinky, magazín varecha, Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Ešte raz do rúry

Gyros alebo döner?

Gyros a döner patria aj u nás medzi obľúbené jedlá do ruky, ktoré sa dajú zjesť na ulici. Mnohí si myslia že je to to isté, resp. veľmi podobné, to je však omyl. Je medzi nimi jeden zásadný rozdiel. Gyros je grécke národné jedlo a je pripravované z marinovaného bravčového mäsa. Naopak, döner kebab je turecké jedlo, a keďže Turecko je islamská krajina, môže byť robené z hocijakého druhu mäsa, ale nikdy nie z bravčového. To je pre moslimov tabu. Rozdiel je aj v dochutení, na gyros sa používa tymian, oregano a cesnak. Na döner je to čierne korenie, štipľavá paprika, rímska rasca a cibuľa.

Je surová cukina zdravá?

Cukinové špagety alebo rezance zo surovej cukiny sú čoraz populárnejšie, ale sú aj ľahko stráviteľné? V princípe nie je problém ich jesť, má to len jedno „ale“. Cukina nesmie byť nikdy horká. Vtedy obsahuje látku cucurbitacin, ktorá je škodlivá. Nedá sa odstrániť ani varom, takže ak je cukina horká, treba ju vyhodiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #paprika #triky do kuchyne #cukina #magazín Varecha #mrazená zelenina #tipy do kuchyne

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....