Tipy, triky a nápady: Ešte raz do rúry

Meringues alebo po našom snehové pyšteky sú citlivé na vyššiu vlhkosť vzduchu. Preto je dôležité uskladňovať ich v dobre uzatvorených nádobách. Tam vydržia 1-2 týždne.

23.11.2021 09:00
pusinky, snehové pusinky, magazín varecha, Foto:
Snehové pyšteky sú citlivé na vyššiu vlhkosť vzduchu.
debata

Pri vyššej vlhkosti vzduchu sa na povrchu stávajú lepkavými. Ak sa to stane, existuje pomoc: treba ich dať znovu usušiť do rúry, nechať vychladnúť, dať do dózy a znova dobre zavrieť.

Ako rýchlejšie rozmraziť mäso

Základná zásada pri rozmrazovaní mäsa znie – čo najpomalšie. Najideálnejšie je vybrať ho z mrazničky večer, dať do chladničky a ráno, resp. doobeda použiť. Niekedy sa však stane, že mäso potrebujeme rozmraziť rýchlejšie. Samozrejme, dá sa to urobiť priamo v hrnci alebo v mikrovlnnej rúre, ale tieto spôsoby nie sú optimálne ani pre mäso šetrné. Na rýchlejšie, ale šetrné rozmrazenie (najmä) mletého mäsa existuje jeden trik. Pri ňom potrebujeme dva hrnce. Jeden prevrátime hore dnom a naň položíme balíček mäsa. Druhý hrniec naplníme horúcou vodou a položíme na mäso tak, že ho hrncom de facto zaťažíme. Keď voda začne chladnúť, vymeníme ju. Mäso sa tak rozmrazí šetrne a rýchlejšie ako v chladničke.

Pre zmäknutie masla

Pri pečení niektorých koláčov je dôležité, aby mali suroviny izbovú teplotu. Čo však v prípade, ak potrebujeme maslo a zabudneme ho vybrať z mrazničky? Aby rýchlejšie získalo potrebnú teplotu, možno mu trochu „pomôcť“. Jeden spôsob je nakrájať ho na malé kúsky a dať ich na teplé miesto. Na druhý použijeme valček na cesto. Maslo dáme do igelitového vrecúška a prechádzame po ňom valčekom. Po krátkom čase zmäkne.

tipy, triky, magazín varecha, Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Chlieb bez múky a orieškov

Odkiaľ pochádza nôž na chlieb?

Je v každej domácnosti, ale málokto o ňom niečo vie – nôž na chlieb. Vymysleli ho v Nemecku, pretože Nemecko je pravlasťou chlebov a pečiva s tvrdou, chrumkavou kôrkou. Klasickými nožmi sa krájali zle, preto vymysleli nôž s čepeľou, ktorá mala vlnovité ostrie. Jeho výhodou je tiež to, že zostáva dlho ostrý. Ak ho budete kupovať, vedzte, že čím je čepeľ dlhšia, tým ľahšie sa ním krája.

Príliš ostré jedlo

Ak pridáme do jedla príliš veľa čili alebo korenia, a je pikantnejšie, ako si želáme, existuje v niektorých prípadoch záchrana. Ak sa nám to stane pri jedlách, ktoré možno dlhšie variť bez zmeny chuti a konzistencie, môžeme do nich pridať tuk. Ten totiž viaže pikantnosť. Po dlhšom varení sa vrstva tuku usadí na povrchu. Stačí ho odobrať buď lyžicou, alebo, ešte lepšie, utierkou, v ktorej máme zabalené kocky ľadu, na ktoré sa tuk zachytí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #triky do kuchyne #maslo #mrazené mäso #rozmrazovanie #pálivé jedlá #magazín Varecha #tipy do kuchyne

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....