Zázvor ošúpete? Nerobte to
vaším prvým krokom je pri príprave čaju šúpanie zázvoru? Chyba! Ako to už často býva, práve v šupke je schovaných mnoho vzácnych látok, ktoré takto vyhodíme rovno do koša. Lepšie urobíte, ak si kúpite bio zázvor a veľmi dôkladne ho umyjete pod tečúcou vodou. Väčšie zvyšky nečistôt odstráňte kefou na zeleninu alebo utrite čistou handričkou. Takýto zázvor potom strúhajte aj so šupkou.
Priveľké kusy
Chcete mať čaj hotový čo najskôr a preto nožom nakrájate priveľké kúsky, ktoré potom zalejete vriacou vodou. Lepším krokom je dopriať si viac času a zázvor nastrúhať – ak je koreň nakrájaný na príliš hrubé kúsky, čaj nemôže naplno rozvinúť svoj účinok. Ak ho nakrájate či postrúhate na jemnejšie plátky alebo kúsky, zabezpečíte, že esenciálne oleje naplno rozvinú svoje chute aj účinky.

Čas lúhovania
Doba lúhovania je pri príprave čaju vo všeobecnosti absolútne kľúčová. Ak túžite zo zázvorového čaju vyťažiť maximum jeho účinkov, mali by ste ho nechať päť minút lúhovať a potom piť. Ak máte radi štipľavejšiu chuť, potom počkajte 10 minút.

Ako zázvor skladujete?
Na prípravu čaju použijeme len kúsok koreňa. A čo so zvyškom? Ako ho správne odložiť na ďalšie použitie? Odrezané kúsky zázvoru sú často len tak položené v košíku s ovocím či pohodené v chladničke. Čerstvo narezaný zázvor behom chvíľky na konci zdrevnatie a takisto prichádza o esenciálne oleje. Nakrájaný zázvor neskladujte len tak voľne v košíku či chladničke, radšej ho zabaľte do vlhkého kuchynského obrúska a potom ho vložte do uzatvárateľného vzduchotesného vrecka. Takto zabalený zázvor vydrží v priehradke na zeleninu v chladničke až tri týždne.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vegetariánske karí podľa Aless na Varecha.sk