Pridajte do veterníka gaštany či urobte sviečkovicu z jeleňa

Základom kuchárskeho umenia je dokonale ovládať klasiku, teda jedlá, ktoré sú zlatým fondom miestnej gastronómie. Keď sa nám to podarí, môžeme ich trochu inovovať, napríklad sezónnymi surovinami. Preto sme do veterníka pridali gaštany, do zeleninovej polievky hokkaido, či sviečkovicu urobili z jelenieho mäsa.

21.11.2021 10:00
Varecha, piváreň Astoria Piešťany, jelenia... Foto: ,
Jeleň na smotane na spôsob sviečkovice.
debata

Jeleň na smotane na spôsob sviečkovice

Na 5 porcií potrebujeme:

900 g stehna z jeleňa, 400 g koreňovej zeleniny, 125 ml smotany na šľahanie, 1 PL horčice, 25 g slaniny, 1 cibuľa, 25 g masla, 100 ml bieleho vína, 500 ml vývaru, rozmarín, tymian, soľ, bobkový list, borievky, biele korenie, 1/8 citróna

Postup:

1. Stehno umyjeme, slaninu nakrájame na malé kocky, vytopíme ju. Škvarky vyberieme a na vytopenom tuku opečieme mäso z každej strany. Potom ho vyberieme, na výpeku opečieme nakrájanú cibuľu, zeleninu, rozmarín a tymian. Pridáme horčicu, citrón a pokračujeme v opekaní. Prilejeme víno, pridáme borievky, bobkový list a necháme vydusiť tak, aby sa zelenina opäť opekala.

2. Zalejeme vývarom, necháme zovrieť a do zmesi dáme variť stehno. Posolíme. Keď je mäso mäkké, vytiahneme ho, rovnako ako všetky koreniny a citrón. Mäso nakrájame na plátky, šťavu rozmixujeme, precedíme.

3. Pridáme šľahačku a prevaríme. Potom dochutíme soľou a korením.

Vareškov tip: Aby sme v šťave nemuseli „loviť“ jednotlivé zrniečka korenia, dáme ich do gázového vrecúška, ktoré potom len vyberieme.

varecha, slivkový dezert, magazín varecha, Čítajte aj Skvelé jesenné dezerty: Z ovocia, ktoré dozrelo v našich záhradách

Gaštanový veterník

Na 15 kusov potrebujeme:

Cesto: 240 ml vody, 125 g masla, 1 čl kryštálového cukru, 1/2 čl soli, 180 g hladkej múky, 6 vajec

Plnka: 400 g smotany na šľahanie, 500 g gaštanového pyré, 4 PL rumu (alebo tuzemského umu), 200 g višňového džemu, stužovač šľahačky, 1 bal. vanilkového cukru

Poleva: 100 g čokolády, 80 g smotany na šľahanie

Postup:

1. V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom. Odstavíme, pridáme múku, soľ, cukor. Dáme naspäť na sporák a miešame, než sa cesto začne oddeľovať od bokov hrnca a vznikne z neho guľa. Cesto necháme vychladnúť. Potom ho dáme do mixéra a po jednom zapracúvame vajíčka. Vznikne hladké cesto.

2. Cesto vložíme do cukrárenského vrecúška a na plech vyložený papierom na pečenie striekame kruhy. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 20–25 minút. Rúru počas pečenia nesmieme otvoriť.

3. Gaštanové pyré dochutíme rumom (umom), šľahačku vyšľaháme so stužovačom a vanilkovým cukrom. Veterníky prekrojíme, naplníme šľahačkou. Do stredu dáme kôpku višňového džemu.

4. Ochutené pyré nastrúhame na šľahačku a prikryjeme vrchnou častou veterníka. Polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme pripravili roztopením čokolády vo vodnom kúpeli a zmiešaním so smotanou.

Recepty pripravil Marián Čapák, šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch.

Video
Kto by nemal rád pečené gaštany či gaštanové pyré. No a čo tak vyskúšať gaštanové guľky v tmavej čokoláde?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gaštany #Varecha.sk #magazín Varecha #sviečkovica #jelenie mäso #veterníky #netradičné jedlá

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...