Jeleň na smotane na spôsob sviečkovice
Na 5 porcií potrebujeme:
900 g stehna z jeleňa, 400 g koreňovej zeleniny, 125 ml smotany na šľahanie, 1 PL horčice, 25 g slaniny, 1 cibuľa, 25 g masla, 100 ml bieleho vína, 500 ml vývaru, rozmarín, tymian, soľ, bobkový list, borievky, biele korenie, 1/8 citróna
Postup:
1. Stehno umyjeme, slaninu nakrájame na malé kocky, vytopíme ju. Škvarky vyberieme a na vytopenom tuku opečieme mäso z každej strany. Potom ho vyberieme, na výpeku opečieme nakrájanú cibuľu, zeleninu, rozmarín a tymian. Pridáme horčicu, citrón a pokračujeme v opekaní. Prilejeme víno, pridáme borievky, bobkový list a necháme vydusiť tak, aby sa zelenina opäť opekala.
2. Zalejeme vývarom, necháme zovrieť a do zmesi dáme variť stehno. Posolíme. Keď je mäso mäkké, vytiahneme ho, rovnako ako všetky koreniny a citrón. Mäso nakrájame na plátky, šťavu rozmixujeme, precedíme.
3. Pridáme šľahačku a prevaríme. Potom dochutíme soľou a korením.
Vareškov tip: Aby sme v šťave nemuseli „loviť“ jednotlivé zrniečka korenia, dáme ich do gázového vrecúška, ktoré potom len vyberieme.
Čítajte aj Skvelé jesenné dezerty: Z ovocia, ktoré dozrelo v našich záhradáchGaštanový veterník
Na 15 kusov potrebujeme:
Cesto: 240 ml vody, 125 g masla, 1 čl kryštálového cukru, 1/2 čl soli, 180 g hladkej múky, 6 vajec
Plnka: 400 g smotany na šľahanie, 500 g gaštanového pyré, 4 PL rumu (alebo tuzemského umu), 200 g višňového džemu, stužovač šľahačky, 1 bal. vanilkového cukru
Poleva: 100 g čokolády, 80 g smotany na šľahanie
Postup:
1. V hrnci necháme zovrieť vodu s maslom. Odstavíme, pridáme múku, soľ, cukor. Dáme naspäť na sporák a miešame, než sa cesto začne oddeľovať od bokov hrnca a vznikne z neho guľa. Cesto necháme vychladnúť. Potom ho dáme do mixéra a po jednom zapracúvame vajíčka. Vznikne hladké cesto.
2. Cesto vložíme do cukrárenského vrecúška a na plech vyložený papierom na pečenie striekame kruhy. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 20–25 minút. Rúru počas pečenia nesmieme otvoriť.
3. Gaštanové pyré dochutíme rumom (umom), šľahačku vyšľaháme so stužovačom a vanilkovým cukrom. Veterníky prekrojíme, naplníme šľahačkou. Do stredu dáme kôpku višňového džemu.
4. Ochutené pyré nastrúhame na šľahačku a prikryjeme vrchnou častou veterníka. Polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme pripravili roztopením čokolády vo vodnom kúpeli a zmiešaním so smotanou.
Recepty pripravil Marián Čapák, šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Gaštanové guľky v čokoláde na Varecha.sk