Slivkový dezert s mascarpone
Na 6 porcií potrebujeme:
250 g mascarpone, 250 g jemného tvarohu, 250 ml šľahačky, 1/2 čl škorice, cukor podľa chuti, 1 bal. vanilkového cukru, 2 PL rumu, 300 g sliviek, mandle na posypanie
Postup:
1. Mascarpone, tvaroh, škoricu a vanilkový cukor vymiešame, pridáme vyšľahanú smotanu.
2. Slivky očistíme, nakrájame, posypeme cukrom, polejeme rumom a chvíľu povaríme.
3. Do pohárov rozdelíme krém a naň poukladáme slivky. Posypeme mandľami.
Vareškov tip: Na dno pohárov môžeme pridať aj nalámané piškóty, ktoré polejeme slivkovou šťavou a na ne navrstvíme krém.
Čítajte aj Dráč, hloh, jarabina. Chutné plody jeseneJablkové „crumble“ so zmrzlinou
Na 6 porcií potrebujeme:
4 jablká, 2 PL citrónovej šťavy, 1 bal. vanilkového cukru, 1/2 čl škorice
Na posýpku: 160 g polohrubej múky, 100 g hnedého cukru, štipka soli, 100 g masla, trochu masla na vymazanie formičiek
Postup:
1. Jablká očistíme a nakrájame na kocky s hranou asi 1 cm. Zmiešame s citrónovou šťavou, vanilkovým cukrom a so škoricou. Odložíme nabok. Ohňovzdorné misky, šálky alebo formičky vymastíme maslom a rúru predhrejeme na 200 stupňov (bez ventilátora).
2. Múku zmiešame s hnedým cukrom a so soľou, pridáme maslo nakrájané na kocky a prstami urobíme mrveničku.
3. Jablká dáme do formičiek až po okraj a bohato posypeme mrveničkou. Pečieme asi 20 minút. Môžeme posypať práškovým cukrom a servírovať teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Vareškov tip: Tento dezert možno urobiť napríklad počas obeda alebo večere – všetko pripraviť vopred, počas jedenia dať zapiecť a hneď servírovať.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Apple Pie podľa Mariny Laduda na Varecha.sk