Skvelé jesenné dezerty: Z ovocia, ktoré dozrelo v našich záhradách

Jablká, hrušky, slivky. Robíme z neho kompóty, lekvár, pretlaky, sušíme ho a, samozrejme, pečieme z neho koláče. Okrem tradičných kysnutých možno z ovocia, ktoré dozrelo v našich záhradách a sadoch, pripraviť aj množstvo iných, menej tradičných sladkých pochúťok.

19.11.2021 13:00
varecha, slivkový dezert, magazín varecha, Foto:
Slivkový dezert s mascarpone.
debata

Slivkový dezert s mascarpone

Na 6 porcií potrebujeme:

250 g mascarpone, 250 g jemného tvarohu, 250 ml šľahačky, 1/2 čl škorice, cukor podľa chuti, 1 bal. vanilkového cukru, 2 PL rumu, 300 g sliviek, mandle na posypanie

Postup:

1. Mascarpone, tvaroh, škoricu a vanilkový cukor vymiešame, pridáme vyšľahanú smotanu.

2. Slivky očistíme, nakrájame, posypeme cukrom, polejeme rumom a chvíľu povaríme.

3. Do pohárov rozdelíme krém a naň poukladáme slivky. Posypeme mandľami.

Vareškov tip: Na dno pohárov môžeme pridať aj nalámané piškóty, ktoré polejeme slivkovou šťavou a na ne navrstvíme krém.

jarabina, varecha, Čítajte aj Dráč, hloh, jarabina. Chutné plody jesene

Jablkové „crumble“ so zmrzlinou

Na 6 porcií potrebujeme:

4 jablká, 2 PL citrónovej šťavy, 1 bal. vanilkového cukru, 1/2 čl škorice

Na posýpku: 160 g polohrubej múky, 100 g hnedého cukru, štipka soli, 100 g masla, trochu masla na vymazanie formičiek

Postup:

1. Jablká očistíme a nakrájame na kocky s hranou asi 1 cm. Zmiešame s citrónovou šťavou, vanilkovým cukrom a so škoricou. Odložíme nabok. Ohňovzdorné misky, šálky alebo formičky vymastíme maslom a rúru predhrejeme na 200 stupňov (bez ventilátora).

2. Múku zmiešame s hnedým cukrom a so soľou, pridáme maslo nakrájané na kocky a prstami urobíme mrveničku.

3. Jablká dáme do formičiek až po okraj a bohato posypeme mrveničkou. Pečieme asi 20 minút. Môžeme posypať práškovým cukrom a servírovať teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Vareškov tip: Tento dezert možno urobiť napríklad počas obeda alebo večere – všetko pripraviť vopred, počas jedenia dať zapiecť a hneď servírovať.

Speváčka a skladateľka Marina Laduda nám upiekla tradičný americký Apple Pie, ktorý však môžete naplniť aj mrazenými čerešňami, marhuľami, broskyňami alebo jahodami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezerty #jablko #slivky #Varecha.sk #ovocný dezert #jesenné plodiny #magazín Varecha #jesenné jedlá #TV Varecha
Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy

+ Nezabúdajte na vitamíny v strave, nikdy ich nie je dostatok.
Nespoliehajte sa na finančnú dotáciu od rodičov,...

+ Káva je to, čo vám posledné mesiace škodí, pokúste sa ju vylúčiť.
Nezneužívajte druhých ľudí, aby vám pomohli s...