Čas vareného vína je tu! Pozor na chyby pri jeho príprave

Starostlivo vyberajte víno aj koreniny, strážte teplotu kuchynským teplomerom.

16.11.2021 09:00
varené víno, grog Foto:
Máte chuť na varené víno?
debata

Nekvalitné suroviny

Ak si chcete na varenom víne naozaj pochutnať a na ďalší deň nevstávať s bolesťou hlavy, nechajte si záležať na výbere vína. Iste, zoženiete už dokonca aj víno „varené“, stačí len odstrániť zátku a obsah zohriať v hrnci – všetky ingredienciu sú už v produkte. Aj pri kúpe vína určeného na varenie sa nemusíte obmedziť na to najlacnejšie, ktoré nájdete a povedať si, „veď je to jedno, aj tak sa tam ešte kadečo pridáva a na chuti vína až tak nezáleží“. Pozorne by ste mali vyberať aj koreniny – ak chcete naozaj varené víno vychutnávať, nesypte do hrnca koreniny, ktoré vám rok ležia kdesi na poličke v špajzke, vyberajte čerstvo namleté koreniny.

Jamie Oliver Čítajte viac Málo kalórií, veľa chuti aj farieb! Raňajkový chlebík podľa Jamieho Olivera zatúžite vyskúšať

Všetkého priveľa škodí

Čím viac škorice a klinčekov, tým lepšia chuť vína… V tomto prípade však veľa všetkého skôr uškodí. A pozor, nesnažte sa prekryť nekvalitu vína tým, že pridáte viac korenia. Majte na pamäti, že niektoré prísady, ako sú klinčeky a škorica, rozvinú svoju plnú chuť až po niekoľkých minútach v tekutine. Ale ak ste víno už „prekorenili“, jeho chuť nezachránite, dokonca môže vplyvom množstva korenín zhorknúť.

Pozor na teplotu

Pri príprave vareného vína by ste si určite mali dať pozor na správnu teplotu. Víno by malo byť zohriate, ale v žiadnom prípade nie prevarené! Pri teplotách nad 60 stupňov sa z vína nielen vytráca jeho aróma, ale použité koreniny zhorknú. Napokon, ak budete víno zohrievať až k varu, vyprchá alkohol. Optimálna teplota je 50 až 60 stupňov, môžete použiť kuchynský teplomer, aby ste sa dočkali skvelého vareného vína a práve také ponúkli aj hosťom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #varené víno #škorica

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...