Prekonali ste COVID? Tipy, ako sa správne vrátiť k cvičeniu

Patríte k šťastlivcom, ktorí majú ochorenie úspešne zdolané a chcete sa vrátiť k normálnemu životu? Opatrne. Hlavne ak ide o návrat k cvičeniu. Pokiaľ ste pred COVID-19 behali, chodili do fitka a dávali si ťažké tréningy, po prekonaní ochorenia nebudete môcť začať hneď tam, kde ste skončili.

14.11.2021 10:00
strečing, tréning, žena, cvičenie Foto:
S cvičením po COVID-19 nikdy nezačínajte tam, kde ste skončili.
debata (1)

Len pomaly

Možno vás už počas karantény idú zožrať mrle, ale pravda je taká, že obnovenie fyzickej aktivity po ochorení COVID-19 si vyžaduje dlhší čas. „Hlavne u ľudí, ktorí majú dlhší priebeh ochorenia hrozia aj pridružené choroby. Zaťažiť telo športom môže vyvolať problémy a ďalšie oslabenie imunity,“ hovorí Michael Fredericson, profesor medicíny a rehabilitácie na Stanfordskej klinike v Palo Alto, Kalifornia. „Najlepšou radou je byť veľmi opatrný,“ dodal. Na druhej strane je návrat k cvičeniu a obnove síl, ako aj posilneniu imunity nutný.

Počúvajte svoje telo

Zoznam základných odporúčaní bol uverejnený v auguste 2020 v časopise HSS Journal, no autori poznamenávajú, že každý pacient s COVID-19 je jedinečný a môže existovať široká odchýlka v tom, ako každý človek znáša vírus. Tak isto každá osoba sa zotavuje z ochorenia COVID-19 vlastnou rýchlosťou a v súčasnosti neexistuje algoritmus na určenie toho, ako a kedy by sa mal jednotlivec vrátiť k cvičeniu. Jedinou možnosťou je dobre počúvať svoje telo a nepresahovať svoje hranice.

Počkajte do posledného príznaku

„Neexistuje jasná, jednotná odpoveď pre ľudí, ktorí sa zotavujú z COVID-19, ako a kedy začať s cvičením“ hovorí James Borchers, lekár športovej medicíny na Ohio State University Wexner Medical Center v Columbuse. No zároveň tvrdí, že cvičenie by sa nemalo obnoviť, ak má človek pretrvávajúcu horúčku, dýchavičnosť v pokoji, kašeľ, bolesť na hrudníku alebo búšenie srdca. Odporúča sa, aby ľudia počkali 7 až 10 dní bez príznakov, kým pristúpia k obnove cvičenia.

nohy, chôdza, schody Čítajte aj Tipy, ktoré vám zlepšia zdravie do jednej minúty

Môžete všetko, ale iba na polovicu

Po COVID-19 nikdy nezačínajte tam, kde ste skončili. Prvý týždeň znížite svoju aktivitu o 50 percent z toho, čo ste robili predtým. Ak to pôjde dobre, ďalší týždeň, pridáte 20 %. Na ďalší opať 20 % a po mesiaci sa môžete vrátiť približne k rovnakej záťaži ako pred ochorením. Ale to len v prípade, ak to telo zvláda bez problémov. Neustále sa sledujte, pretože podľa Fredericsona niektoré prípady COVID-19 vytvárajú intenzívny zápal v celom tele a časť tohto zápalu môže ovplyvniť srdcový sval. Veľké zaťaženie môžete vytvoriť arytmiu, alebo to môže niekedy viesť dokonca k infarktu.

Sledujte si tepy

Ideálne je začať chôdzou a srdce pomaly aklimatizovať na záťaž. To znamená držať si tepovú frekvenciu niekde na úrovni rýchlejšej chôdze. Pokojne aj celý týždeň. Potom pomaly pridávajte aj na záťaži a vyšších tepoch, ale postupne. Nemáte sa kam ponáhľať. Pomalou cestou sa po COVID-19 k stratenej kondícii vrátite omnoho rýchlejšie, akoby ste sa mali preťažiť a spôsobiť si komplikácie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #srdcová frekvencia #zaťaženie #Covid-19 #športová aktivita #prekonanie ochorenia

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...