Nielen o zdravej strave, ale aj potravinovom odpade je potrebné hovoriť so školákmi

Základné školy vnímajú potrebu vzdelávať žiakov v oblasti zdravej výživy.

10.11.2021 13:00
dieťa, jedlo, zelenina, zdravá strava, deti Foto:
Deti majú množstvo nesprávnych stravovacích návykov.
debata

Téma zdravej výživy rezonuje na slovenských základných školách už šiesty rok. K projektu „Viem, čo zjem“ sa od minulého školského roka pridal aj voliteľný predmet. Tohtoročná účasť škôl potvrdila, že edukácia v oblasti zdravej výživy je aj pre samotné školy veľmi dôležitá. Do projektu a predmetu sa totiž zapojil rekordný počet – až 23 320 žiakov z 282 základných škôl z celého Slovenska.

dieťa, strava, zdravá strava, tanier, zelenina Čítajte viac Deti majú jesť "dúhu"! Čo robiť, ak isté potraviny odmietnu?

Množstvo správnych, ale aj nesprávnych stravovacích návykov preberáme z domu, a tie ovplyvňujú náš životný štýl aj v dospelosti. Škola je preto miestom, kde sa môžu deti dozvedieť veľa nových a užitočných informácií a motivovať tak k pozitívnej zmene aj svojich rodičov.

zemiak, zemiaková šupka Čítajte viac Zemiakové šupky v odpadkoch? Nie! Recept na ich zužitkovanie od zero waste kuchára

Voliteľný predmet si môžu základné školy zaradiť do rámcového učebného plánu prostredníctvom disponibilných hodín pre 4., 5. a 6. ročníky. Učebné materiály je tiež možné využívať v rámci záujmových krúžkov alebo ako doplnok výučby. Vzdelávací štandard a metodické materiály k predmetu boli vytvorené v súčinnosti so Štátnym pedagogickým ústavom SR. Učebné materiály sú školám k dispozícii zdarma a v rozsahu 32 vyučovacích hodín boli pre pedagógov vytvorené komplexne na celý školský rok. Napriek tomu predmet ponúka učiteľom dostatok priestoru si výučbu tvorivo modifikovať v závislosti od svojich potrieb, ale aj potrieb a záujmu žiakov.

Video

Projektová forma ponúka priestor priblížiť žiakom tému zdravej výživy v menšom rozsahu, a to formou šiestich vyučovacích hodín. Projekt je určený pre 3. – 6. ročníky základných škôl a rovnako pozostáva zo šiestich tematických celkov, vďaka ktorým sa žiaci oboznámia s témami, ako je vyvážená strava, pitný režim, ovocie a zelenina, riziká nevhodného stravovania, energia či hygiena potravín.

Tematické celky sú k dispozícii aj v digitalizovanej podobe, podnecujú tak pozornosť žiakov a učivo vysvetľujú zaujímavým spôsobom. Obsahujú náučné videá, hry a je možné s nimi pracovať na interaktívnej tabuli či premietať online.

Novinkou je, že školy v projekte sa oboznámia s učebnými materiálmi voliteľného predmetu k téme „Ovocie a zelenina“ a v predmete pribudne celkom nová téma „Potravinový odpad“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #viem #čo zjem #potravinový odpad

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...