Trnky. Úžasné plody jesene, za ktorými sa oplatí vyraziť do prírody

Trnky si nikto nepestuje doma na záhrade. Je potrebné za nimi vyraziť do prírody, no je nutné počkať až na prvé mrazy. Vtedy totiž dostanú tieto modré bobuľky unikátne vlastnosti a vedia sa premeniť na skvelé pokrmy a dokonca aj chutné víno.

06.11.2021 10:00
srdce, ovocie, zelenina, zdravie Foto:
Trnky prirodzene detoxikujú organizmus.
debata (3)

Malé zimné ovocie

Vyjsť si na trnky je zdravé. Drobné bobuľové ovocie modrej farby krásne dotvára kolorit jesene. Dokonca elegantne kontrastujú aj s prvým snehom, ktorý sa môže usadiť na kríkoch a vtedy sú trnky najlepšie. Trnky boli nájdené v archeologických náleziskách až 10 000 rokov pred nami. Vyskytujú sa v Ázii, Európe aj Afrike. A všade ľudia poznajú ich pozitíva.

Až po prvom mraze

Trnky sú svojrázne ovocie. Extrémne trpké, ale len čo ich ošľahnú prvé mrazy, získajú neopakovateľnú chuť, prestanú byť kyslé a na jazyku sa vám rozlieva prijemno ovocná, ale stále trpká, sťahujúca chuť. Hovorí sa, že ak vám trnka zovrie jazyk, je ideálna na zber.

Malé poklady

Zima nás vyzbrojila zásobou prirodzených vitamínov a živín. V malej bobuľke nájdete vitamíny A, B, C a E, flavonoidy, triesloviny. Nájdete v nich aj meď, draslík, železo, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok a síru. Okrem toho aj omega 3, omega 6 a omega 9 mastné kyseliny. Ide o skvelého pomocníka a podporu zdravia v zimnom období, keď prírodných vitamínov značne ubudne.

Čili papričky a feferónky Čítajte aj Čo všetko sa vo vašom tele zmení, ak začnete do jedla pridávať čili?

Skvelé na celé telo

Za nazbierané trnky sa vám telo poďakuje. Trnky prirodzene detoxikujú organizmus, podporujú trávenie, má vykašliavacie účinky, znižujú zápal v tele a dokonca prečisťujú obličky. Skvelé je aj to, že ochraňujú srdce a sú výborným prostriedkom pri bežných zimných ochoreniach.

Na džem aj na víno

Trnky maj podobne ako aj šípky mnoho využití. Ich jediným problémom je malá dužina a veľká kôstka, takže na džem alebo lekvár ich budete potrebovať značné množstvo. Ide o lahôdku, ktorá sa ale oplatí. Rovnako ako napríklad trnkový likér alebo trnkové víno, ktoré vďaka trpkosti plodu niektorí znalci prirovnávajú k portskému. Trnky sú jednoducho chutné ako plody, tak aj pri druhotnom spracovaní. A organizmus potešia za každých okolností.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #omega-3 mastné kyseliny #vitamín B #vitamín C #antioxidanty #vitamín A #jesenné ovocie #trnky

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...