Čo všetko sa vo vašom tele zmení, ak začnete do jedla pridávať čili?

Pikantná chuť nie je len pre chlapov a nie je len chuťou. Skrýva sa za ňou mnoho benefitov, ktoré ocení telo každej ženy. Pozrite sa na ne postupne a zistíte, že mnoho jedál môžete okoreniť doslova o zdravie. Pretože čili na jazyku chutí, ale v žalúdku sa mení doslova na poklad.

05.11.2021 15:00
Čili papričky a feferónky Foto:
Čili papričky a feferónky sú zdrojom zdravia.
debata

Zdravé črevá a zdravý metabolizmus

Za pikantnou chuťou sa skrýva alkaloid kapsaicín, ktorý je v primeranom množstve pre telo stimulačný. Ak hľadáte stále recept na to, ako dostať metabolizmus do kondície, naštartovať ho, prebudiť z letargie priberania a prinútiť k správnemu spaľovaniu, je to práve čili, čo potrebujete v živote. Zároveň sa vám aj upraví trávenie, pretože čili dokáže pozitívne ovplyvniť nadúvanie, pravidelnosť stolice aj jej štruktúru.

Menej zimy

Čili vám zapne „vnútorné kúrenie“. Uvidíte, že po príjemne pikantnom jedle vám nebude taká zima na nohy ani na ruky, ako sa zvykne hlavne u žien objavovať od prvých jesenných dní až do leta. Čili aktivuje vnútorné systémy v tele, ktoré vás prehrievajú z vnútra. Síce nenahradí teplý sveter a ponožky, ale môže vás zbaviť neustále studených končatín a pocitu chladu.

Zmierňuje migrény

Kapsaicín z čili papričiek sa ukazuje ako alternatíva k tabletkám proti bolesti. Hlavne čo sa týka hlavy. Podľa štúdie Americkej akadémie neurológie vo Philadelphii bolo kapsaicínom liečených 18 pacientov s diagnózou bolesti hlavy. Pritom až trinásť zaznamenalo úplnú úľavu. Vedci totiž zistili, že kapsaicín mierne znecitlivuje trojklaný nerv a teda znižuje aj možnosť výskytu bolesti hlavy a migrény.

rakytník Čítajte aj Rakytník. Plodina, ktorá dokáže vylepšiť zdravie a zlepší vám jeseň

Tajná zbraň proti rakovine

Podľa Americkej asociácie pre výskum rakoviny môže kapsaicín a antioxidanty v čili papričkách zabíjať rakovinové bunky pri leukémii a rakovine prostaty. Je to do značnej miery spôsobené vysokými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami čili papričiek. Tým pomôžu nielen s prevenciou proti rakovine, ale znížia aj zápalové procesy a celkovo ozdravia bunky v tele.

Ideálne proti nachladnutiu

Už samotná červená farba čili papričiek naznačuje, že sú bohaté na beta-karotén a vitamín A. Dva kľúčové prvky pre udržanie zdravého črevného a močového systému. Vitamíny A a C v čili papričkách sú tiež nevyhnutné pre posilnenie imunity proti infekciám a chorobám. Keď sa to spojí so zahrievajúcim efektom kapsaicínu, ide o skvelú prevenciu vírusových a typických jesenných ochorení. Ak predsa ochoriete, ani vtedy sa neoplatí prestať s čili. Kapsaicín má totiž množstvo antibakteriálnych vlastností, ktoré môžu bojovať aj proti chronickým infekciám dutín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #vitamín C #antioxidanty #čili #vitamín A #kapsaicín #termoregulácia

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...