Tipy, triky a nápady: Chlieb bez múky a orieškov

Do väčšiny chlebov, ktoré sa pripravujú bez múky, sa pridávajú orechy. Čo robiť v prípade, keď má niekto na orechy alergiu? Nie je to problém, stačí ich vymeniť napríklad za tekvicové semienka.

02.11.2021 11:00
tipy, triky, magazín varecha, Foto:
Chlieb bez múky a orieškov.
debata

Základom sú ovsené vločky, slnečnicové a ľanové semienka, ku ktorým sa pridajú chia semienka, sezamové a tekvicové semienka. Všetko sa spolu rozmixuje, osolí, zmieša s dvoma lyžicami agávového alebo ryžového sirupu a 6 lyžicami repkového alebo slnečnicového oleja. Chlieb sa pečie pri 175 stupňoch (bez ventilátora, alebo pri 155 stupňoch s ventilátorom) najprv 35 minút vo forme s papierom na pečenie. Potom sa z nej vyklopí na plech a pečie sa ďalších 40 minút.

Namiesto želatíny

Želatína je praktický pomocník najmä pri príprave dezertov. Ak ju z nejakých dôvodov nemôžete používať, vhodnou náhradou je agar-agar. Do marmelád aj iných jedál možno použiť pektín, ideálne citrusový. Ten treba vždy zmiešať s cukrom a potom spolu s jedlom zohriať. Vhodnou náhradou môže byť aj karob, resp. svätojánsky chlieb. Ten sa používa na zahusťovanie chuťovo výrazných omáčok a polievok.

Paradajky (aj) na večeru

Paradajky patria medzi diétne potraviny, lebo 100 g obsahuje len 4 gramy uhľohydrátov a 0,2 percenta tuku. Bez obáv z priberania sa dajú jesť aj neskoro večer. Ak si chcete udržať štíhlu líniu alebo schudnúť, treba dávať pozor na to, s čím ich jete. Najlepšie je jesť ich samotné, alebo prepasírované s bylinkami. Večer určite nie s chlebom, olivovým olejom, tučnými syrmi alebo smotanovým dressingom.

kuchyňa, varenie, mama, dcéra Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Ako odstrániť mastné fľaky

Ako rozmraziť tekvicovú polievku

Je čas tekvice a občas sa stane, že napríklad tekvicovej polievky navaríte priveľa. Nie je problém ju zmraziť – aby ale bola rovnako chutná aj po rozmrazení, treba dodržiavať niekoľko zásad. Základ je rozmrazovať ju pomaly. Najlepšie je vybrať ju z mrazničky večer a dať na noc do chladničky. Potom ju ešte raz premixovať. Zmraziť sa dá aj tekvicové pyré, postup pri rozmrazovaní je rovnaký, ako pri polievke.

Hubové ragú bez smotany

Hubové ragú je výborné k mäsám, cestovinám aj k zemiakom. Väčšinou sa doň pridáva smotana, ale ide to aj bez nej. Jedna alternatíva je nahradiť ju mliekom a zahustiť škrobom. Druhá, ak máte napríklad neznášanlivosť na mliečnu bielkovinu, je opiecť nakrájané hríby spolu s cesnakom a cibuľou na oleji a podusiť na bielom víne. Potom pridať zeleninový vývar a zahustiť trochou škrobu, ktorý rozmiešame vo vývare. Alternatíva – namiesto škrobu pridať mandľovú múku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #huby #paradajky #želé #bezlepkové jedlá #mrazenie potravín #magazín Varecha #alergia na orechy

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...