Čaj vo vrecúškach či sypaný? Ak chcete špecialitku...

Osemdesiat percent čaju, ktorý sa v strednej Európe vypije, tvorí čaj balený vo vrecúškach. Je praktický, rýchlo hotový, látky, ktoré sú v ňom obsiahnuté, sa vylúhujú veľmi rýchlo. Na druhej strane, je všeobecne rozšírený názor, že čaj vo vrecúškach je nekvalitný, respektíve oveľa menej kvalitný ako sypaný. Aká je pravda? Tá je niekde uprostred.

16.10.2021 10:00
čierny čaj Foto:
Čierny čaj.
debata

Na jednej strane je fakt, že čaj, ktorý sa balí do vrecúšok, pochádza z tých istých plantáží a zberov ako sypaný čaj, nejde o menej kvalitné odrody. Len je tvorený menšími lístkami, respektíve ich časťami, ako sypaný čaj. Niekedy sa do vrecúšok ale plní aj čajový prach, čo je vlastne odpad. Ako to zistiť? Pri kúpe čaju, keďže balenia sú uzatvorené, to ťažko zistíte, dá sa to, len keď balenie otvoríte. Ak sa v škatuľke s vrecúškami nachádzajú zvyšky čajového prachu, znamená to, že tento je aj vo vrecúškach. Ak je obsah vrecúšok tvorený malými lístkami a ich zlomkami, škatuľka, v ktorej sú balené, by mala byť čistá. Niekedy môže čaj vo vrecúškach obsahovať aj farbivá. Či je to tak, zistíte tiež až pri použití – keď dáte vrecúško do studenej vody, zafarbí sa dohneda.

čierny čaj Čítajte viac S čiernym čajom umyjete okná aj parkety! V domácnosti zvládne aj zápach

Ani vtedy, keď je čaj vo vrecúškach tvorený kvalitnou surovinou, nie je pre čajových fajnšmekrov. Dôvod je ten, že výrobcovia plnia do vrecúšok len štandardné druhy čaju, nijaké špeciality tu nehľadajte. Tie nájdete výlučne medzi sypanými čajmi. Takže ak chcete mať čaj pripravený rýchlo a jednoducho, pokojne siahnite po vrecúšku, ak chcete niečo viac, vtedy sa treba rozhodnúť pre sypaný čaj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čajové plantáže #čajové vrecúška #sypaný čaj #kvalitný čaj #čajové lístky

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....