Tipy, triky a nápady: Ako odstrániť mastné fľaky

Mastné fľaky na oblečení či na obrusoch žiaľ patria k prácam v kuchyni a niekedy sa „pošťastia“ aj pri jedení. Pri ich odstraňovaní platí: čím rýchlejšie konáme, tým je šanca, že sa fľaku zbavíme, väčšia.

14.10.2021 15:00
kuchyňa, varenie, mama, dcéra Foto:
Mastné fľaky na oblečení či na obrusoch žiaľ patria k prácam v kuchyni.
debata

Najprv treba na škvrnu pritlačiť papierovú vreckovku alebo kuchynskú papierovú utierku. Pomáha však napríklad aj zemiaková múčka, ak by sme ju mali náhodou poruke. Z čistiacich prostriedkov je najúčinnejšie žlčové alebo jadrové mydlo, ale aj bežné prostriedky na umývanie riadu. Menej známou metódou je posypať fľak kypriacim práškom, prežehliť a oblečenie potom oprať.

Tajomstvo kvalitného burčiaka

Skorá jeseň je obdobím burčiaka. Rozdiely v kvalite sú veľké. Ako sa v ňom teda vyznať? Odborníci odporúčajú kupovať burčiak priamo u vinárov. To preto, lebo tento nápoj nemá rád presuny a najlepšiu kvalitu má len pár hodín. Kvalitný burčiak by mal byť svetlý, mliečny, mal by mať príjemnú chuť. Nemal by mať hnedastú farbu,ani kvasinky usadené na dne fľaše. Fľaše s burčiakom sa nemajú nikdy úplne zatvárať a pod uzáverom by malo byť voľné miesto, aby mohol z fľaše unikať kysličník uhličitý.

Lahodný paštrnák

Paštrnák je zelenina, ktorá nie je u nás veľmi známa ani rozšírená. Podobá sa na petržlen, ale paštrnák je oveľa sladší. Dokonca má 3× viac cukru ako mrkva. Obsahuje vitamíny C, E a B12, draslík a vlákninu. V kuchyni je vhodný na prípravu pyré. Možno ho skombinovať aj so zemiakmi. Udusený ho môžeme podávať ako prílohu k mäsu. Dá sa jesť aj surový, stačí ho nastrúhať a pridať do šalátu.

olivový olej Čítajte viac Tipy, triky a nápady: Ako skúšať teplotu oleja

Ako nahradiť mlieko v koláčoch

Nahradiť klasické mlieko v koláčoch rastlinnými alternatívami je oveľa jednoduchšie, ako nahrádzať iné živočíšne produkty rastlinnými. Všetky rastlinné mlieka sú vhodné aj na pečenie a nemenia vlastnosti ani chuť cesta. Dajú sa zameniť v pomere 1¤:¤1, teda 100 ml kravského mlieka možno nahradiť rovnakým množstvom mandľového, ryžového, sójového či ovseného.

Olej nielen do kuchyne

Nerafinované kvalitné oleje, ktoré používame v kuchyni, možno použiť aj v kozmetike. Napríklad olivový sa dá použiť na suchú pokožku tela. Dôležité je si ho nanášať mokrými rukami alebo na vlhkú pokožku, lepšie sa vstrebe. Tiež si doň možno pridať pár kvapiek kozmetického éterického oleja. Olej možno použiť aj ako telový peeling – treba ho len zmiešať s morskou soľou. Ak chcete mať lesklé vlasy, mali by ste si na ne urobiť zábal z konopného oleja.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #burčiak #triky do kuchyne #rastlinné oleje #paštrnák #rastlinné mlieko #tipy do kuchyne

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...