Tipy, triky a nápady: Ako skúšať teplotu oleja

Najlepšou metódou, ako vyskúšať, či je koláč upečený, je pichnúť doň špáradlo, špajdľu alebo tenké drievko. Tento spôsob je všeobecne známy. Menej známe je, že takto sa dá skúšať aj teplota oleja, resp. tuku na panvici.

08.10.2021 11:00
olivový olej Foto:
Keď rozohrejete olej a chcete vyskúšať, či je dosť horúci, ponorte doň špajdľu alebo špáradlo.
debata

Keď rozohrejete olej a chcete vyskúšať, či je dosť horúci, ponorte doň špajdľu alebo špáradlo. Ak sa okolo tvoria malé bublinky, teplota je na vyprážanie ideálna.

Nebojte sa skrutkovacieho uzáveru

Víno, ktoré je uzatvorené skrutkovacím uzáverom, veľa ľudí považuje automaticky za menej kvalitné. Vyplýva to asi z toho, že tieto uzávery sú na rozdiel od korkových lacné, preto sa najprv používali na lacné vína. To však už neplatí, bežne sa nimi zatvárajú vína aj v strednom segmente, najmä biele. Pre bežného spotrebiteľa má tento uzáver výhody – na otvorenie nepotrebujete otvárač na fľaše a nehrozí, že víno bude cítiť korkom.

Flambovanie doma

Flambovanie jedla je v reštauráciách veľká šou. Pri troche šikovnosti a opatrnosti takto môžete prekvapiť aj pri rodinnom obede či večeri. Flambovať sa dá mäso, ale aj ovocie či dezerty. Dôležitý je vysokopercentný alkohol (nie likér) a ohňovzdorná misa či dobrá panvica. Najprv treba v hrnci zohriať štamperlík alkoholu a vyliať ho na teplé jedlo, ktoré máte v panvici. Potom ho dlhou zápalkou zapáliť. Párkrát panvicou potriasť a keď plameň zhasne, možno jedlo servírovať. Kým budete flambovať pred publikom, odporúča sa vyskúšať si to "nanečisto“ a odstrániť z okolia všetko horľavé.

pivo, ale, magazín varecha, Čítajte aj Do sveta piva patrí aj Ale. Prekvapí vás ovocnou chuťou aj zvláštnou vôňou

Pivo a jedlo

Kombinovanie jedla a vína má svoje podrobné pravidlá, ale ako kombinovať jedlo a pivo? O tom sa veľmi nehovorí, aj tu však existujú isté zásady. Predjedlá, šaláty a polievky sa odporúča kombinovať so svetlým alebo s kvasinkovým pivom. Takisto jedlá z rýb alebo hydinu. Výnimku tvoria len pečené a vyprážané ryby, tu je lepšie piť k nim plzenské. Ťažšie stráviteľné jedlá, ako sú guláše, divina, pečené mäso, steaky, bravčové kolená, sa odporúča kombinovať s čiernym pivom.

Tipy a triky pre exotické ovocie

V obchodoch dostanete občas aj ovocie, ktoré nie je u nás bežné, a chcete ho vyskúšať. Lenže nie vždy si s ním dokážete poradiť. Tu je niekoľko tipov: ak kúpite nashi hrušky a nakrájate ich, aby nezhnedli, treba ich pokvapkať citrónovou šťavou. Ak chcete z granátového jablka len šťavu, stačí použiť lis na citróny. Chuť a vôňa liči sa líšia podľa pokrmu, ku ktorému ich podávate. Ak niekedy kúpite plody opuncie, treba ich pred šúpaním na niekoľko hodín namočiť do vody, potom šupku nakrojiť a ošúpať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #olej #exotické ovocie #recept s pivom #flambovanie #teplota oleja

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...