Kvasinky v mladine začnú pri vyšších teplotách rýchlo pracovať, čoho výsledkom je špecifická aróma aj chuť. Pivo tohto druhu má jemne ovocnú príchuť. Názov je ale najrozšírenejší v Anglicku, kde sa niekedy používa aj na všeobecné označenie piva. Možno vás zaujme, že do 15. storočia sa tento termín používal len na pivá bez obsahu chmeľu.
Čítajte aj Múka má svoje tajomstváV súčasnosti existujú desiatky druhov piva Ale, ktoré majú aj širokú škálu farieb. Spomenieme aspoň niektoré. Mild Ale je plné, nasladnuté pivo, väčšinou tmavej farby s relatívne nízkym obsahom chmeľu a alkoholu. Pale Ale je svetlej až medenej farby s výraznou chmeľovou arómou, nazýva sa aj Bitter. India Pale Ale (IPA), je väčšinou o niečo silnejšie a horkejšie Ale. Red Ale je so sladom, Heather Ale je pivo zo Škótska, kde sa namiesto chmeľu používa vres (po anglicky heather).