Rakytník. Plodina, ktorá dokáže vylepšiť zdravie a zlepší vám jeseň

Priaznivé účinky rakytníka poznali už starovekí Gréci, ktorí tento ker mali vo veľkej úcte. Zaujímavosťou je, že možno využiť jeho listy, korene, semená, kvety a samozrejme plody, ktorých ideálny čas zberu je hlavne počas jesene až do mrazivých dní. A zbierať sa ich určite oplatí.

23.09.2021 09:00
rakytník Foto:
Rakytník je jednoducho rastlinka, ktorá dokáže výrazne zvýšiť kvalitu vášho života.
debata

Zaujímavosti o rakytníku

Plody rakytníka obsahujú až 24 krát viac vitamínu C ako citrón a preto sú skvelým nástrojom na prežitie jesene bez nachladnutí. K tomu pridávajú aj vitamín E, K, A, B. Veľmi hodnotný je vitamín P, teda takzvané bioflavonoidy, ktoré pôsobia ako silný antioxidant. No a triesloviny vylepšujú trávenie len niekoľko dôvodov, pre ktoré sa plody určite platí pozbierať.

Hit na odolnosť

Ak si chcete pred nastupujúcim jesenným obdobím zlepšiť imunitu, pomôže práve rakytník. Jeho účinok je doslova širokospektrálny. Rakytník pomáha regenerovať sliznice, rovnako obnovuje zdravie trávenia, dokonca je úspešný aj pri bolestiach hrdla a to aj chronického rázu. Pomáha telo zbaviť stresu, dokonca zvládne znižovať krvný tlak. Rakytník je jednoducho rastlinka, ktorá dokáže výrazne zvýšiť kvalitu vášho života.

Slivka Čítajte aj Sezóna sliviek vrcholí. Reštartujte nimi svoje zdravie

Ako vám len pochutí

Rakytník je zdravý, ale umožňuje, aby ste si ho naozaj vychutnali. Malé konáriky sa napríklad používajú na čaj. Rovnako tak aj listy. Čo sa týka plodov, tu je možnosť využitia ešte väčšia. Je možné ich konzumovať, alebo lisovať, prípadne ich odšťaviť aj zamraziť. Spôsob prípravy je na vás. Zdravotné účinky si plody zachovajú. Akurát je vhodné aby plody neprišli do styku s kovmi.

Šťavu zvládnete aj doma

Najjednoduchšou formou spracovania rakytníka je lisovanie. To zvládne aj bežný odšťavovač, takže nemusíte kupovať špeciálne lisy. Šťavu potom zahrejete na maximálne 65 stupňov Celzia, pridajte cukor, citrónovú šťavu podľa chuti a po vychladnutí skladujte v chladničke. Máte chutný a zdravý nápoj.

Najjednoduchší je s medom

Jednoduché, chutné a zachováte maximum vitamínov. Plody rakytníka nasypete do zaváranínového pohára a zalejete medom. Potom už len uchováte v chladničke a každý deň si dáte lyžičku. Pre zdravie aj skvelú chuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #vitamín C #rakytník #jesenné ovocie #posilnenie imunity

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...