Flank steak - chutné mäso z pupka

V našej „steakológii“ pokračujeme flank steakom. Čo si máme pod týmto názvom, ak ho vidíme niekde v jedálnom lístku, predstaviť?

19.09.2021 06:00
Raw flank beef steak, Foto:
Hovädzí flank steak je rez mäsa z pupku zvieraťa.
debata

Hovädzí flank steak je rez mäsa z pupku zvieraťa. Ide vlastne o brušný sval, ktorý dobytok stále používa, takže patrí medzi tuhšie mäsá. Pupok sa delí na vrchný a spodný šál. Vrchný smeruje k bránici a je vhodný na prípravu hanger steaku, spodný sa nachádza smerom k zadnej časti zvieraťa. Práve odtiaľto pochádza mäkké a prerastené mäso na flank steaky.

Líder v USA

U nás patrí medzi menej známe druhy steakov, ale napríklad v ich eldoráde, v USA, je práve flank steak najznámejším steakom. Na rozdiel od niektorých iných druhov steakov, tento môžete v rozličných krajinách nájsť pod rozličnými názvami – v Anglicku ako Hose, vo Francúzsku ako Bavette Steak alebo Bavette de Flanchet. Má dlhé vlákna, čo sa týka hrúbky, je tenký a chudý, ale chuťovo veľmi intenzívny. Keď sa správne pripraví, mäso z neho je jemné a aromatické. Flank steak sa výborne hodí na marinovanie a tiež na plnené mäsové rolády.

Pre svoje dlhé vlákna je ako stvorený na opekanie a dusenie, rovnako ako na grilovanie. Po tom, ako ho z každej strany opečieme na panvici, odporúča sa dať ho na pár minút dopiecť do rúry, ale nie je to nevyhnutné.

Než ho dáme na gril, treba ho posoliť, alebo dokonca pocukriť pár kryštálikmi cukru. Alebo ho vložiť do marinády. Ak ho chceme menej prepečený, je potrebné opekať steak z každej strany na rozhorúčenom grile zhuba 2 minúty a potom nechať minimálne 5 minút odstáť. Potom ho ešte môžeme posypať pár kryštálikmi soli.

varecha, steak, roštenka, magazín varecha, Čítajte aj Vyznáte sa? Kráľovná mäsa: roštenka

Aj na studeno

Keďže flank steak má dlhé vlákna a ich hustota je vysoká, znamená to, že ide o tuhší kus mäsa. Preto sa odporúča pred podávaním najprv prerezať ho pozdĺžne na polovicu. Potom naprieč vláknami nakrájať na tenké, asi pol centimetrové, plátky. Ideálne je krájať ho pod 45-stupňovým uhlom. Mäso bude jemnejšie.

Flank steak je výborný napríklad s gremolatou. Tá sa pripravuje z nasekaného petržlenu, nastrúhanej citrónovej kôry z bio citróna, nadrobno nasekaného cesnaku a soľného kvetu (Fleur de Sel, alebo Flor de Sal). Mäso sa vyberie hodinu pred prípravou z chladničky a opeká sa na panvici 4 minúty z každej strany. Potom sa zabalí do fólie a nechá sa 8 – 10 minút odstáť. Nakrája sa na tenké plátky a posype gremolatou. Ako príloha sú vhodné batatové hranolčeky a podusené prúžky štipľavej papriky.

Ak vám z doma pripraveného flank steaku zostane, jeho zvyšky sa dajú tiež výborne využiť. Je veľmi chutný aj studený, takže sa z neho dajú pripraviť napríklad obložené bagety či žemle. Stačí ich natrieť majonézou, horčicou alebo nejakým iným dipom, obložiť zeleninou a skvelá desiata či olovrant sú na svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Varecha.sk #hovädzí steak #hovädzie mäso #steak #flank steak

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...