Vitamíny, minerály a antioxidanty
Slivky obsahujú viac ako 15 rôznych vitamínov, minerálov a antioxidantov. V malom tele je zastúpený vitamín A, všetky vitamíny skupiny B okrem B7 a B12, vitamín C a telu dodáte aj draslík, meď, zinok, horčík, vápnik, sodík, fosfor a železo. Prečo si nedať slivku hneď ráno?
Proti zápalom aj rakovine
Laboratórne štúdie zistili, že polyfenoly v slivkách majú silné protizápalové účinky a pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek. Antocyány zo sliviek sa pritom zdajú byť vysoko účinnými antioxidantmi, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení a rakoviny.
Skvelé pri chudnutí
Slivky vytvárajú vo vašich črevách prostredie, vďaka ktorému sa vám upraví stolica aj trávenie. To vedie k naštartovaniu správnych mechanizmov, ktoré vás môžu doviesť až k štíhlej línii. Napriek tomu, že majú pomerne vysoký obsah sacharidov, slivky nespôsobujú podstatné zvýšenie hladiny cukru v krvi po ich konzumácii.
To je však len jedna strana mince. Tou druhou je vysoký obsah vlákniny. Tá spôsobuje, že z bežného jedla počas dňa ostanete dlhšie sýty. Výsledok? Váha pôjde dole a pritom vďaka jedlu, na ktorom si úžasne pochutíte.

Zdravé srdce
Ak chcete pre svoje srdce a cievy niečo urobiť, vysmážané jedlo nahraďte tanierom sliviek. Štúdie s desiatkami dobrovoľníkov ukázali, že pravidelná konzumácia sliviek dokáže znížiť vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu. Teda dva hlavné rizikové faktory spôsobujúce predčasnú smrť pri srdcovom zlyhaní.
Pomôžu aj ako sušené
Slivky patria k ovociu, ktoré sušením dokáže niektoré svoje účinky doslova znásobiť a iné dokonca získať. Typickým príkladom je rednutie kostí u žien, ktoré sa objavuje často v období menopauzy. Podľa Floridskej štátnej univerzity dokážu sušené slivky tento proces zvrátiť. Pre ženy v období prechodu to má obzvlášť veľký význam. Rovnako upravujú pravidelnú stolicu a zachovávajú si prakticky aj všetky ďalšie pozitíva sliviek čerstvých.