Sezóna sliviek vrcholí. Reštartujte nimi svoje zdravie

Slivky sú jedným z pokladov, ktorý si môžete odtrhnúť priamo zo stromu. Aktuálne sú koruny obsypané plodmi a preto je ideálne dať si pár sliviek každý deň a nahradiť nimi tabletky multivitamínov. Pretože slivky sú skutočne multifunkčné.

05.09.2021 13:00
Slivka Foto:
Slivka je zdrojom mnohých vitamínov a tiež vlákniny.
debata (8)

Vitamíny, minerály a antioxidanty

Slivky obsahujú viac ako 15 rôznych vitamínov, minerálov a antioxidantov. V malom tele je zastúpený vitamín A, všetky vitamíny skupiny B okrem B7 a B12, vitamín C a telu dodáte aj draslík, meď, zinok, horčík, vápnik, sodík, fosfor a železo. Prečo si nedať slivku hneď ráno?

Proti zápalom aj rakovine

Laboratórne štúdie zistili, že polyfenoly v slivkách majú silné protizápalové účinky a pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek. Antocyány zo sliviek sa pritom zdajú byť vysoko účinnými antioxidantmi, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení a rakoviny.

Skvelé pri chudnutí

Slivky vytvárajú vo vašich črevách prostredie, vďaka ktorému sa vám upraví stolica aj trávenie. To vedie k naštartovaniu správnych mechanizmov, ktoré vás môžu doviesť až k štíhlej línii. Napriek tomu, že majú pomerne vysoký obsah sacharidov, slivky nespôsobujú podstatné zvýšenie hladiny cukru v krvi po ich konzumácii.

To je však len jedna strana mince. Tou druhou je vysoký obsah vlákniny. Tá spôsobuje, že z bežného jedla počas dňa ostanete dlhšie sýty. Výsledok? Váha pôjde dole a pritom vďaka jedlu, na ktorom si úžasne pochutíte.

brokolica Čítajte aj Jedlá, ktoré vás nielen zasýtia, ale pomôžu aj schudnúť

Zdravé srdce

Ak chcete pre svoje srdce a cievy niečo urobiť, vysmážané jedlo nahraďte tanierom sliviek. Štúdie s desiatkami dobrovoľníkov ukázali, že pravidelná konzumácia sliviek dokáže znížiť vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu. Teda dva hlavné rizikové faktory spôsobujúce predčasnú smrť pri srdcovom zlyhaní.

Pomôžu aj ako sušené

Slivky patria k ovociu, ktoré sušením dokáže niektoré svoje účinky doslova znásobiť a iné dokonca získať. Typickým príkladom je rednutie kostí u žien, ktoré sa objavuje často v období menopauzy. Podľa Floridskej štátnej univerzity dokážu sušené slivky tento proces zvrátiť. Pre ženy v období prechodu to má obzvlášť veľký význam. Rovnako upravujú pravidelnú stolicu a zachovávajú si prakticky aj všetky ďalšie pozitíva sliviek čerstvých.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #vitamín C #zápal #minerály #antioxidanty #slivky #kardiovaskulárny systém #vitamín A #vitamín B12 #vitamín B7

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....