Tipy, triky a nápady: Ako vybrať olivový olej

Výber olivového oleja, to je alchýmia. V princípe však platí to isté, čo u vína – koľko ľudí, toľko chutí.

03.09.2021 09:00
olivy - olivový olej Foto:
Výber olivového oleja, to je alchýmia.
debata

Najprv by ste mali vedieť, aký štýl a chuť oleja vám vyhovujú. Ak berieme ako orientáciu pri kúpe cenu, tak ak chcete kvalitnejší olej, treba rátať s tým, že jeho cena je od 10 eur za liter. Oleje z menších podnikov a fariem sú podstatne drahšie. Aj tu sa dá použiť porovnanie s vínom – určite sa dá kúpiť „pitné“ stolové víno za pár eur i v supermarkete, rovnako ako použiteľný olivový olej. Ale ak chcete naozaj dobrý produkt, nájdete ho až v strednom cenovom segmente.

Bataty do alobalu

Bataty alebo sladké zemiaky, pochádzajúce zo Strednej a Južnej Ameriky, sú stále populárnejšie aj u nás. Sú cenným zdrojom sacharidov a karoténu a majú nižší glykemický index ako zemiaky. Môžu sa variť, smažiť alebo piecť podobne ako zemiaky, výborne chutia s pikantnými omáčkami. Ak ich chcete grilovať, dávajte ich na gril vždy zabalené do alobalu, pretože sa rýchlo pripaľujú.

zeleninový vývar, polievka Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Zeleninový vývar ľahko a rýchlo

Odvar z korenia

Ak vám prekážajú zrniečka či kúsky korenia v mäse, existuje jednoduchý trik: z rôznych druhov, ako je tymian, bobkový list, nové korenie, jalovec či klinčeky si najprv urobíme odvar, ten scedíme a mäso ním podlievame. Bobkový list nevaríme príliš dlho, pretože rýchlo zhorkne.

Chlieb bez múky

Chlieb bez múky, to nie je fantazmagória, naozaj sa dá upiecť, Aj keď treba povedať, že to nie je ozajstný chlieb, skôr produkt, ktorý má tvar chleba. Robí sa z rôznych druhov semienok, ako sú slnečnicové či ľanové, pridávajú sa doň orechy, vločky, chia semienka, psylium, soľ, med, prepustené maslo alebo kokosový olej. Princíp je v tom, že semienka napučia vo vode, spolu s medom a olejom vznikne masa, ktorá sa predpečie vo forme na biskupský chlieb. Potom sa vyklopí a dopečie na plechu.

Tipy na krehké cesto

Krehké cesto je základom mnohých koláčov, ale jeho príprava si vyžaduje trochu trpezlivosti, keďže dlho pracujete s kúskami masla a múky. Až po minútach hnetenia vznikne homogénne cesto. Môže sa stať, že je veľmi tuhé a zle sa s ním pracuje – v tom prípade doň pridajte jeden žĺtok. Ak je príliš vlhké a lepí sa, stačí pridať trochu múky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #triky do kuchyne #tipy #olivový olej #Varecha.sk #bataty #krehké cesto #magazín Varecha

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...