Skvelé jedlo z ulice: Môžete ho jesť rukami

Slovo streetfood asi netreba prekladať, medzičasom sa udomácnilo aj u nás. Ale ak by sme chceli, najlepšie by ho vystihovalo, okrem výrazu pouličné jedlo, slovné spojenie jedlo do ruky. Také sú okrem jedného receptu všetky naše jedlá. Buď si ich môžete zobrať do ruky, alebo jesť rukami. Jednoducho a nekomplikovane. Sú vhodné aj na rodinné či priateľské posedenie, ak nechcete mať po odchode návštevy plnú umývačku či drez príborov a tanierov.

02.09.2021 06:00
halloumi, varecha, magazín Varecha, Foto:
Chrumkavý halloumi syr s hranolčekmi a bylinkovou majonézou.
debata

Chrumkavý halloumi syr s hranolčekmi a bylinkovou majonézou

Na 4 porcie potrebujeme:

800 g hranolčekov, 500 g syra halloumi, olej na vyprážanie, 100 g rukoly, 1 červená cibuľa, 1–2 paradajky, soľ, čierne korenie

Bylinková majonéza: 100 g majonézy, 50 g petržlenovej vňate, 50 g čerstvá bazalka, 1 strúčik cesnaku

Postup:

1. Naprv pripravíme majonézu: všetky suroviny spolu vymixujeme dohladka a dochutíme. V rozpálenom oleji vypražíme hranolčeky a potom na kocky nakrájané halloumi.

2. Halloumi neobaľujeme, nebojte sa, neroztečie sa. Bude krásne chrumkavé.

3. Do misky dáme osolené hranolčeky, nato uložíme chrumkavé halloumi, na krúžky nakrájanu cibuľu a paradajku. Pridáme trošku rukoly a prelejeme bylinkovou majonézou.

losos, varecha, magazín varecha, letné jedlá, Čítajte aj Labužnícke leto: Tieto recepty zvládne každý

Burger s trhaným mäsom (Pulled beef burger)

Na 4 porcie potrebujeme:

1 kg hovädzieho krku, 4 burgerové žemle, 100 g BBQ omáčky, 4 plátky syra čedar, 500 g cibule, 100 ml oleja, 2 strúčiky cesnaku

Zmes korenia na mäso: 50 g údenej sladkej papriky, 20 g rímskej rasce, 10 g mletých koriandrových semienok, 10 g sušeného cesnaku, 10 g sušenej cibule, 2 g kajenskej mletej papriky, 5 g soli, 25 g hnedého cukru

Coleslaw z červenej kapusty: 300 g červenej kapusty, 50 g červenej cibule, 100 g kyslej smotany, 100 g majonézy, 1 PL dijonskej horčice, šťava z jedného citróna, soľ, čierne mleté korenie

Postup:

1. Najprv premiešame všetky suroviny na koreniacu zmes. Hovädzí krk vcelku nasucho obalíme v korení, ideálne deň vopred. Pred pečením ho zabalíme do papiera na pečenie. Pečieme pri 92° C 16 hodín. Je to dlho, ale pri tomto postupe bude mäso šťavnaté a bude sa samo rozpadať.

2. Cibuľu nakrájame na plátky a spolu s cesnakom ju orestujeme do zlatista. Jemne osolíme a okoreníme. Mäso po upečení natrháme a premiešame s cibuľou. Pre lepšiu chuť môžeme pridať demi glace alebo bbq omáčku.

3. Urobíme coleslaw šalát. Červenú kapustu a cibuľu nakrájame na tenké plátky. Nasolíme a po 20 minútach vyžmýkame. Pridáme ostatné suroviny, premiešame a dochutíme podľa chuti.

4. Na opečenú burger žemľu dáme coleslaw, trhané hovädzie mäso, plátok cheddaru a bbq omáčku.

Vareškov tip: Keďže príprava mäsa trvá dlho, môžete ho urobiť viac, zavákuovať a dať do chladničky. V nej vydrží asi týždeň.

Recepty pripravili Šuhajíci pri panvici Fero Sedlák, Janík Lenhart, Martin Pastula.

Video
Urobte si vlastný burger, budete vedieť, čo v ňom je!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Varecha.sk #hovädzie mäso #burger #magazín Varecha #TV Varecha #streetfood #pouličné jedlo

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...