Chrumkavý halloumi syr s hranolčekmi a bylinkovou majonézou
Na 4 porcie potrebujeme:
800 g hranolčekov, 500 g syra halloumi, olej na vyprážanie, 100 g rukoly, 1 červená cibuľa, 1–2 paradajky, soľ, čierne korenie
Bylinková majonéza: 100 g majonézy, 50 g petržlenovej vňate, 50 g čerstvá bazalka, 1 strúčik cesnaku
Postup:
1. Naprv pripravíme majonézu: všetky suroviny spolu vymixujeme dohladka a dochutíme. V rozpálenom oleji vypražíme hranolčeky a potom na kocky nakrájané halloumi.
2. Halloumi neobaľujeme, nebojte sa, neroztečie sa. Bude krásne chrumkavé.
3. Do misky dáme osolené hranolčeky, nato uložíme chrumkavé halloumi, na krúžky nakrájanu cibuľu a paradajku. Pridáme trošku rukoly a prelejeme bylinkovou majonézou.
Čítajte aj Labužnícke leto: Tieto recepty zvládne každýBurger s trhaným mäsom (Pulled beef burger)
Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg hovädzieho krku, 4 burgerové žemle, 100 g BBQ omáčky, 4 plátky syra čedar, 500 g cibule, 100 ml oleja, 2 strúčiky cesnaku
Zmes korenia na mäso: 50 g údenej sladkej papriky, 20 g rímskej rasce, 10 g mletých koriandrových semienok, 10 g sušeného cesnaku, 10 g sušenej cibule, 2 g kajenskej mletej papriky, 5 g soli, 25 g hnedého cukru
Coleslaw z červenej kapusty: 300 g červenej kapusty, 50 g červenej cibule, 100 g kyslej smotany, 100 g majonézy, 1 PL dijonskej horčice, šťava z jedného citróna, soľ, čierne mleté korenie
Postup:
1. Najprv premiešame všetky suroviny na koreniacu zmes. Hovädzí krk vcelku nasucho obalíme v korení, ideálne deň vopred. Pred pečením ho zabalíme do papiera na pečenie. Pečieme pri 92° C 16 hodín. Je to dlho, ale pri tomto postupe bude mäso šťavnaté a bude sa samo rozpadať.
2. Cibuľu nakrájame na plátky a spolu s cesnakom ju orestujeme do zlatista. Jemne osolíme a okoreníme. Mäso po upečení natrháme a premiešame s cibuľou. Pre lepšiu chuť môžeme pridať demi glace alebo bbq omáčku.
3. Urobíme coleslaw šalát. Červenú kapustu a cibuľu nakrájame na tenké plátky. Nasolíme a po 20 minútach vyžmýkame. Pridáme ostatné suroviny, premiešame a dochutíme podľa chuti.
4. Na opečenú burger žemľu dáme coleslaw, trhané hovädzie mäso, plátok cheddaru a bbq omáčku.
Vareškov tip: Keďže príprava mäsa trvá dlho, môžete ho urobiť viac, zavákuovať a dať do chladničky. V nej vydrží asi týždeň.
Recepty pripravili Šuhajíci pri panvici Fero Sedlák, Janík Lenhart, Martin Pastula.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáci hamburger s cibuľovým džemom na Varecha.sk