Očistiť a nakrájať mrkvu, zeler, cibuľu, pridať bobkový list, čierne korenie, borievky, tymian, nové korenie. Potom zaliať vodou, variť pol hodinu, precediť – a hotovo.
Chrumkavá zelenina
Ako dosiahnuť, aby zelenina zostala po tepelnej úprave chrumkavá? V prvom rade treba, aby ste ju nakrájali na rovnaké kúsky. Potom ju stačí oblanšírovať a opražiť na troche tuku. Alebo podusiť v troche vody. Pri dodržaní týchto zásad zostanú v zelenine zachované vitamíny a minerálne látky. Chrumkavá zostane, aj keď ju krátko podusíte v tlakovom hrnci.
Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Čarovný tymian a estragónKoľko váži vajce
V receptoch sa často stretnete s tým, že nepíšu, koľko žĺtkov a bielkov máte použiť, ale koľko gramov jedného či druhého treba dať. Aby ste vajcia nemuseli vždy vážiť, dá sa vychádzať z ich priemernej váhy. Celé vajce bez škrupiny váži v priemere 50 gramov, samotný žĺtok 20 gramov a bielok 30 gramov. Čerstvé vajcia je potrebné v dezertoch tepelne upraviť. Do krémov, kde sa dávajú a konzumujú surové vajcia, je lepšie dávať pasterizované vaječné zmesi.