Tipy, triky a nápady: Zeleninový vývar ľahko a rýchlo

Ak potrebujete pri varení zeleninový vývar, najrýchlejšie ho možno, samozrejme, pripraviť, ak vo vode rozpustíte kocku bujónu. Vždy je ale lepšie urobiť si vlastný vývar – a stačí na to niečo vyše pol hodiny.

14.08.2021 13:00
zeleninový vývar, polievka Foto:
Vždy je ale lepšie urobiť si vlastný vývar.
debata

Očistiť a nakrájať mrkvu, zeler, cibuľu, pridať bobkový list, čierne korenie, borievky, tymian, nové korenie. Potom zaliať vodou, variť pol hodinu, precediť – a hotovo.

Chrumkavá zelenina

Ako dosiahnuť, aby zelenina zostala po tepelnej úprave chrumkavá? V prvom rade treba, aby ste ju nakrájali na rovnaké kúsky. Potom ju stačí oblanšírovať a opražiť na troche tuku. Alebo podusiť v troche vody. Pri dodržaní týchto zásad zostanú v zelenine zachované vitamíny a minerálne látky. Chrumkavá zostane, aj keď ju krátko podusíte v tlakovom hrnci.

tymian Čítajte aj Tipy, triky a nápady: Čarovný tymian a estragón

Koľko váži vajce

V receptoch sa často stretnete s tým, že nepíšu, koľko žĺtkov a bielkov máte použiť, ale koľko gramov jedného či druhého treba dať. Aby ste vajcia nemuseli vždy vážiť, dá sa vychádzať z ich priemernej váhy. Celé vajce bez škrupiny váži v priemere 50 gramov, samotný žĺtok 20 gramov a bielok 30 gramov. Čerstvé vajcia je potrebné v dezertoch tepelne upraviť. Do krémov, kde sa dávajú a konzumujú surové vajcia, je lepšie dávať pasterizované vaječné zmesi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #vajcia #triky do kuchyne #tipy #vývar #tepelná úprava #zeleninový vývar

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...