Lievance, ovsená kaša či granola? Toto sú TOP jedlá podľa instagramových jedákov

Hoci kultúra raňajkovania v kaviarni je na Slovensku stále ešte v plienkach, už aj medzi nami sa nájdu nadšenci chutných raňajok. A nielen ich. Aj ich fotografovania na Instagram.

05.08.2021 11:00
debata

Áno, čo nie je na sociálnej sieti, akoby ani neexistovalo. To je asi heslo mladšej generácie a práve ona stojí v prevažnej miere za príspevkami na Instagrame, ktoré zachytávajú raňajkové dobroty.

Nedávny prieskum portálu GreenPan.co.uk priniesol zaujímavé poznatky o tom, aké raňajky sú medzi nadšencami z Instagramu tie najobľúbenejšie. Rozhodovacím atribútom bol počet výskytu hashtagov s daným jedlom v konkrétnom časovom období – od 9. do 12. júla 2021. Jasným víťazom sa pritom stalo jedlo, ktoré patrí vôbec medzi historicky najstaršie v rebríčku. Hoci to možno niektorí sledovatelia z Instagramu ani netušia.

Reč je o lievancoch, v angličtine nazývaných najčastejšie pancakes, ktorých počet výskytu na sociálnej sieti (teda počet hashtagov #pancakes prekročil hranicu 12-miliónov). Istú podobu lievancov údajne našli vedci v žalúdku snežného muža Otziho a teda sa ich história začína už kdesi v dobe kamennej.

Neskôr boli prípravou lievancov z olivového oleja, vyšľahaného mlieka, múky a medu známi aj starovekí Gréci a Rimania. Od týchto čias si ich obľúbil takmer celý svet a s lokálnymi obmenami ich možno nájsť naozaj všade. Klasické raňajkové lievance, zvyčajne podávané s medom, džemom, šľahačkou, čokoládou či javorovým sirupom sú vôbec najfotografova­nejším raňajkovým jedlom Instagramu.

Na druhom mieste sa za lievancami objavili belgické vafle, ktoré instagramoví prispievatelia zdieľali viac ako 5,4 milióna-krát. Tretia skončila ovsená kaša, ktorá síce pre mnohých neznie z názvu lákavo, ale jej podávanie v raňajkových bistrách či kaviarňach jej prinieslo výraznú popularitu v posledných rokoch a prisúdilo bronz na sociálnej sieti.

Do prvej päťky najfotogenickejších jedál na raňajky sa prebojovali aj francúzske croissanty a granola, ktorá je formou chrumkavého musli. podávaného s ovocím a jogurtom, ale tiež sa môže konzumovať v podobe tyčinky.

Ktohovie, akoby dopadol rebríček, ak by sa robil výlučne na slovenskom Instagrame. Je možné, že pochúťky zo sveta ako lievance či croissanty by nechýbali. Možno by sa však k nim pridali aj varené párky alebo napríklad vlašský šalát s pečivom. Aké je vaše obľúbené raňajkové jedlo?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #Instagram #jedlo #hashtag #ovsená kaša #lievance #granola

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...